Nasa har digitaliseret Leonardo da Vincis berømte maleri Mona Lisa og sendt det til Månen og hjem igen via laser. Det var første gang, at et digitalt billede er blevet sendt mellem Jorden og en rumsonde i kredsløb om Månen med laser. Det skriver Ing.dk.
Forsøget benyttede det lasertrackingsystem, som findes på Nasas Lunar Reconaissance Orbiter-rumsonde. Rumsonden har været i kredsløb om Månen i tre et halvt år.
Nasa sender regelmæssigt laserpulser fra sin Next Generation Satellite Ranging-station på Goddard-rumcenteret i Maryland til rumsondens laserhøjdemåler for at måle dens præcise position i kredsløbet om Månen.
Xiaoli Sun fra Goddard-rumcenteret var den ledende forsker på forsøget, hvor man kodede en sort-hvid kopi af mesterværket Mona Lisa til en serie værdier i en matrix på 152×200 pixel. Hver værdi repræsenterede en tone af sort fra grå til hvid med en værdi mellem nul og 4.096.
Signalerne blev herefter lagt oven på jordstationens laserpuls. Hver puls blev herefter sendt i løbet af en af 4.096 super korte timeslots med en hastighed på 300 bits pr. sekund.
Når pulsene blev modtaget af Lunar Reconaissance Orbiters højdemåler, benyttede et stykke software den præcise timing af hver puls til at finde gråtoneværdien for et bestemt pixel og samlede dem til et sort-hvid billede.
Læs også på Videnskab.dk:
Newtons lov satte mennesket på Månen