Nu er der godt nyt til alle chokolade-elskere: Mørk chokolade kan være en billig måde at forebygge hjertetilfælde hos patienter med forhøjet risiko for hjertesygdomme.
Det antyder et nyt australsk studie, der for nyligt er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift British Medical Journal (BMJ), skriver medpagetoday.com
I studiet har forskerne brugt data fra 2.013 patienter, der havde deltaget i en australsk undersøgelse om diabetes, fedme og livsstil.
Alle forsøgsdeltagerne led af stofskiftesygdommen ’Syndrom X’ – en række lidelser, der til sammen øger risikoen for livsstilsrelaterede problemer som hjerte-kar-sygdomme og diabetes 2 – men ingen af patienterne havde endnu udviklet diabetes eller hjerte-kar-sygdomme.
Forskerne brugte en sandsynlighedsmodel kaldet ‘Markov modellen’ til at vurdere både de sundhedsmæssige og økonomiske effekter af et dagligt indtag af ren, mørk chokolade (60-70 procent kakaoindhold).
Resultatet viste, at forsøgsdeltagerne risikerer 85 færre hjerteanfald per 10.000 patienter over ti år, hvis de spiser mørk chokolade hver dag, takket være chokoladens dokumenterede blodtryk- og kolesterolsænkende virkning.
Forskerne anslår, at det vil koste ca. 42 USD per person per år at bruge chokolade som forebyggelsesmiddel (ca. 250 danske kroner). Sammenlignet med de nuværende forebyggelsesmetoder svarer det til en besparelse på ca. 50.000 USD – 300.000 danske kroner – per sparet leveår.
Læs også: Chokolade beskytter mod slagtilfælde