Chokolade beskytter mod slagtilfælde
Spis bare påskeæg med god samvittighed. Chokolade nedsætter nemlig risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald ganske markant. Det viser en ny stor undersøgelse.

Chokolade smager godt, og så er det endda sundt! Et lille stykke om dagen er nok, og det skal helst være mørk chokolade. (Foto: Colourbox)

Chokolade smager godt, og så er det endda sundt! Et lille stykke om dagen er nok, og det skal helst være mørk chokolade. (Foto: Colourbox)

Beviserne hober sig op: Det er sundt at spise chokolade.

Nu har tyske forskere vist, at de mest chokoladeglade har lavere blodtryk og 39 procent lavere risiko for at få enten et slagtilfælde eller et hjerteanfald end dem, der ikke spiser så meget chokolade.

Og der skal faktisk ikke så meget til, siger dr. Brian Buijsee fra det tyske institut for human ernæring til Videnskab.dk:

»Mængden af chokolade, som man skal indtage for at beskytte sig mod slagtilfælde og hjerteanfald, er ikke særlig stor. Blot seks til otte gram om dagen.«

En lille plade hver anden uge

Så hvis man bare køber en lille plade chokolade på 100 gram hver anden uge og spiser et lille stykke om dagen, så gør man noget godt for sit helbred. Det er svært at tænke sig bedre måder at blive sundere.

Det er mange menneskeliv, der kan reddes af chokoladen, fortæller Brian Buijsee:

»Hvis folk i den gruppe, der spiser mindst chokolade, blot spiser seks gram chokolade mere om dagen, vil vi se 85 færre hjerteanfald og slagtilfælde blandt 100.000 mennesker, der følges i en periode på 10 år.«

Undersøgelsen er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Heart Journal.

19.357 personer fulgt gennem mere end otte år

De tyske forskere har analyseret data fra en omfattende undersøgelse fra 1994-98, hvor 19.357 personer i alderen mellem 35 og 65 år blandt meget andet blev spurgt om indtaget af chokolade og fik målt deres blodtryk.

I fire opfølgende spørgerunder i årene frem til 2006 blev samme personer spurgt om helbredet, så forskerne kunne finde ud af, hvor mange der havde overlevet et hjerteanfald eller et slagtilfælde. Desuden kiggede forskerne på antallet af dødsfald i gruppen.

Forskerne delte de mange personer op i fire grupper, alt efter hvor meget chokolade, de spiste. De mindst chokoladespisende spiste i gennemsnit spist 1,7 gram chokolade om dagen, mens tallet var 7,5 gram for den mest chokoladeglade fjerdedel.

Flavanoler skal have æren

Fakta

ET LILLE STYKKE OM DAGEN

I 2008 viste italienske forskere - helt i tråd med det tyske forskningsresultat - at et gennemsnitligt indtag på 6,7 gram mørk chokolade er ideelt, hvis det gælder om at undgå betændelsestilstande, der kan forårsage hjertekar-sygdomme.

Og de mest chokoladespisende havde altså markant mindre risiko for at få hjerteanfald og slagtilfælde. En del af forskellen skyldes, at de chokoladeglade havde et lidt lavere blodtryk, men det kan ikke forklare hele den positive effekt af chokoladen.

De tyske forskere hælder mest til, at det er chokoladens - eller rettere kakaoens - indhold af flavanoler, der gør forskellen.

Tilsyneladende sørger flavanoler for, at der frigives kvælstofilte i blodårerne. Det får de små muskler i blodkarrene til at udvide sig, så blodtrykket sænkes, og kvælstofilten forbedrer også blodpladernes funktion, så blodet flyder lettere.

Mørk chokolade indeholder mere kakao og dermed også flere flavanoler end mælkechokolade, og tidligere undersøgelser har da også peget på, at det er den mørke chokolade, der giver de største sundhedsfordele.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk