En ny undersøgelse fra Forskningsklinikken for Funktionelle lidelser, Aarhus Universitetshospital, og Aarhus Universitet viser, at problemer med at spise og sove i børns første leveår giver risiko for såkaldte funktionelle symptomer. Funktionelle symptomer er defineret som fysiske symptomer, der ikke skyldes en veldefineret fysisk sygdom.
Det skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.
Den eksisterende viden tyder på, at årsagen til funktionelle symptomer skyldes flere faktorer og indebærer blandt andet en medfødt sårbarhed og øget kropslig følsomhed overfor stress eller belastning.
Andre undersøgelser har vist, at hyppigheden af funktionelle symptomer gennem de seneste ti år har været stigende, og at hyppigheden er større blandt piger end blandt drenge.
De typiske symptomer er hovedpine, mavesmerter, muskelsmerter, træthed og svimmelhed.
De nye forskningsresultater er publiceret i The Journal of Pediatrics.
Undersøgelsen viser, at:
- 23,2 % af børnene har funktionelle symptomer.
- 4,4 % af børnene har så svære funktionelle symptomer, at de påvirker deres funktionsniveau.
- Der er 3 gange øget risiko for funktionelle symptomer i 5-7 års alderen, hvis barnet har problemer med at spise eller sove eller er overfølsomt for berøring i løbet af det første leveår.
- Der er 7 gange øget risiko for, at et barn udvikler funktionelle symptomer i 5-7 års alderen, hvis moren har en alvorlig psykisk sygdom i barnets første leveår.
- Der ikke er nogen sammenhæng mellem familiens økonomiske forhold og funktionelle symptomer hos børn.
Forskeren bag vurderer, at resultaterne bringer ny og vigtig viden om funktionelle symptomer hos børn. Resultaterne vil kunne bidrage til en større forståelse for funktionelle symptomer, som kan være svært invaliderende for de børn og unge, der er hårdest ramt. Den nye viden bør kunne medvirke til en mere fokuseret forebyggelse, bl.a. gennem vejledning til forældrene om håndtering af børnene.
Undersøgelsen er lavet ud fra the Copenhagen Child Cohort 2000 (CCC2000), som er et populationsstudie, der har fulgt 6.090 børn født i det tidligere Københavns Amt i år 2000.
Læs også på Videnskab.dk: