Antallet af malariatilfælde i mange afrikanske lande syd for Sahara er på vej ned. En dansk-tanzaniansk forskergruppe har nu opdaget, at malriamyggen stort set er forsvundet fra landsbyer helt uden myggebekæmpelse. Forskerne undersøger derfor lige nu, om malariaen er ved at blive udryddet, eller blot samler kræfter for at vende tilbage med fornyet styrke.
»Mange af vores malariakolleger mener, at faldet i malaria i lande som Tanzania, Eritrea, Rwanda, Kenya og Zambia viser, at de mange kontrolprogrammer virker, især med myggenet, tidlige diagnose og medicinsk behandling. Men det er ikke hele forklaringen,« siger lektor Dan Meyrowitsch fra Afdeling for Sundhedstjenesteforskning på Københavns Universitet i en pressemeddelelse og tilføjer:
»Vi har i over ti år systematisk indsamlet malariamyg i tanzanianske landsbyer, og antallet faldt fra 5300 i 2004 til kun 14 i 2009. Vel at mærke i landsbyer uden myggenet.«
Dan Meyrowitsch understreger, at det naturligvis er positivt, at antallet af malariarelaterede dødsfald blandt børn er faldet voldsomt de sidste 5-6 år, men at det er vigtigt, at forskerne finder ud af hvorfor.