Følelsen af at være 20 år ældre kan skyldes manglen på vitaminet B12. Nu vil Aarhus-forskere skabe et mælkeprodukt, der øger kroppens optagelse af vitaminet, skriver ing.dk.
Forskerne har rettet deres opmærksomhed mod et bestemt transportprotein kaldet transcobalamin, der har betydning for transporten af B12 fra blodbanen over i cellerne.
»Vi vil undersøge, om transcobalamin er medvirkende til, at kroppen lettere optager B12 via mælken sammenlignet med andre fødevarer. Muligvis bevares bindingen, når vi drikker mælken og åbner op for en alternativ rute, der adskiller sig fra vejen, vi ellers optager B12-vitaminet på,« siger Christian Würtz Heegaard, Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.
Ældre har problemer med at optage B-12
Mellem 10 og 20 procent af alle over 60 år har problemer med at optage nok B12-vitamin fra føden. Er manglen alvorlig, kan man risikere blodmangel og uoprettelig skade på nervesystemet.
»Selv ved en lav mangeltilstand vil personer kunne lide af hukommelsessvigt, træthed, ømhed i leddene, og at man bliver irritabel, mange af de symptomer, vi ellers forbinder med at blive gammel, så måske er en del af forklaringen, at vi mangler B12 uden at vide det,« uddyber seniorforskeren.
»Vi har foretaget undersøgelser tidligere, der viser, at drikker man mælk, optager man mere B12 sammenlignet med andre fødevarer. Det meste B12 kommer fra kød, men kroppens evne til at optage B12 fra kød falder, når man bliver ældre og allerede ved 60 år, og derover falder evnen til at fordøje kødet og dermed også evnen til at optage B12,« forklarer Christian Würtz Heegaard.
Han har netop modtaget godt 14 millioner kroner i forskningsstøtte fra Det Strategiske Forskningsråd til afdækningen af B12’s hemmelige vej fra fødevarer til cellerne.
Det fireårige forskningsprojekt har desuden deltagelse af forskere fra Aarhus Universitetshospital, University of California og mejerigiganten Arla.
LÆS OGSÅ: B12-vitamin-gennembrud kan hjælpe tusindvis af danskere