Det er svært for lærerstuderende at bruge deres teoretiske viden, når de kommer i praktik. Det konkluderer et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet, der kigger nærmere på, hvordan teori og praksis fungerer på professionsuddannelser.
På dette område er især læreruddannelsen hårdt ramt, fordi de møder en helt anden logik i praktikken, end de kender fra den teoretiske del på uddannelsen. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
»Uddannelseslogikken på læreruddannelsen bærer præg af, at underviserne forsøger at skabe forbindelse til praktikken gennem teoretisk funderede analyser. Men problemet er, at underviserne ikke inddrager praktiklærerne i planlægningen eller i afslutningen på praktikforløbet. De viser heller ikke de studerende, hvordan de kan analysere praktikerfaringer teoretisk. Og det gør det svært for de studerende at koble teori og praksis,« forklarer professor Per Fibæk Laursen, der er projektleder på projektet, i en pressemeddelelse.
Forskningsprojektet foreslår at læreruddannelserne henter inspiration hos sygeplejerskerne, hvor der er krav om vejlederuddannelse og forsøg med ’simulationslaboratorier’.
”Dér hvor laboratorierne fungerer godt, udgør de et frugtbart ”tredje læringsrum” mellem teori og praksis, ”siger lektor ved Aarhus Universitet, Lisbeth Haastrup, der også har været med til forskningsprojektet.
Læs også på Videnskab.dk:
Hvorfor dropper studerende ud?
Rusmiddelforsker: Hashmisbrug kan eskalere, hvis unge ikke kommer i praktik