Resterne af to supernovaer leverer den hidtil bedste evidens for, at det er disse eksplosioners schokbølger, der skaber den kosmiske stråling i form af ultrahurtige protoner.
Forskerne er nået frem til den konklusion efter at have gransket W44, en supernovarest, der befinder sig 10.000 lysår herfra i stjernebilledet Ørnen samt en anden rest kaldet IC433, 5000 lysår herfra i stjernebilledet Tvillingerne. NASAs Fermi Gamma-ray rumteleskop opfangede en konstant strøm af gammastråling derfra, som kun kan stamme fra kernereaktioner, der opstår, når kosmisk stråling banker ind i interstellart stof. Det argumenterer forskerne for i det videnskabelige tidsskrift Science, ifølge Sciencenews.
Forskere har længe haft en mistanke om, at protoner forvandler sig til kosmiske stråler, når de får tilført energi ved at interagere med ekspanderende schokbølger fra supernovaer. Hidtil har man manglet tilstrækkeligt med data, der kunne underbygge den hypotese. Men nu har man så fundet det afgørende bevis på, at protoner bliver accelereret af supernovaeksplosioner, fortæller Stefan Funk, der som astrofysiker ved Stanford University har ledet studiet.
Læs også på Videnskab.dk:
Kosmisk stråling sætter gang i skydannelse