Verdens koralrev forsvinder med faretruende hast i disse år, og klimaforandringerne mærkes tydeligt på de følsomme rev. Ikke engang verdens største – Great Barrier Reef har det for godt.
Det er meldingen fra det 12. internationale symposium (ICRS2012) om koralrev, der holdes hvert fjerde år og foregår nu fra den 9-13. juli på James Cook University i Cairns i Australien. Over 2000 af verdens topforskere indenfor marinebiologi fra 80 lande er samlet for at bidrage med den nyeste forskning omkring alle aspekter af koralrevenes tilstand, skriver International Society for Reef Studies (ISRS).
“Koralrevene er svundet voldsomt ind igennem mange årtier, og det kalder på handling” siger Jeremy Jackson, professor emeritus fra Smithsonian Institution i USA, på første dag af symposiet.
I Caribien er mellem 75 og 85 procent af koralrevene forsvundet I løbet af de sidste 35 år. Og Great Barrier Reef, det bedste beskyttede koralrev i verden, er skrumpet 50 procent gennem de sidste 50 år.
I indledningen til symposiet blev det også slået fast, at generelt er 25-30 procent af koralrevene alvorligt skadet. Havoverfladen i oceanerne er blevet 0,7 grader varmere og havniveauet er i gennemsnit steget 18 centimeter.
Tabene af sunde koralrev på Great Barrier Reef er så voldsomt, at UNESCO har givet Australien en deadline til februar 2013. Hvis Australien ikke inden den tid kan rapportere om fremskridt, vil verdens største rev rykke over på listen over ”Verdens Arv” steder, der er i truet. Great Barrier Reef blev optaget på den eftertragtede ”Verdens Arv” liste i 1981.
Koralrev skaffer føde til millionvis af mennesker verden over, specielt langs kysterne. De er bogstaveligt talt ”bølgebrydere” og beskyttere mod voldsomme. I dag skaffer aktiviteter omkring også mange indtægter i fattige tropelande, som turister rejser til for at snorkel og dykke ved revene.