Når de amerikanske fodboldspillere for tiden støder sammen på grønsvær over hele USA, så sker det, at der bliver sat decideret voldsomme tacklinger ind. Nogle gange er tacklingerne frontale hjelm til hjelm-sammenstød, som både lyder og ser vildt ud, og som i sjældne tilfælde kan føre til hjernerystelse hos de hjelmbærende spillere.
Amerikanske forskere har nu med en simpel eksperimentel model undersøgt, hvad disse sammenstød gør ved hjernen. Forskerne vil præsentere deres studier til det 164. møde i the Acoustical Society of America. Det skriver ScienceDaily.
Forskerne lavede en model af en hjerne i et kranie inde i en hjelm under et hjelm til hjelm-sammenstød. Modellen illustrerede, hvordan de hurtige vibrerende bevægelser forplanter sig og får hjernen til at skvulpe inde i kraniet.
For at simulere et sammenstød hængte forskerne hjelme op i loftet med tøjsnor og slyngede så den ene hjelm ind i den anden som et pendul. Små måleanordninger monteret på hjelmene fangede vibrationer før, under og efter sammenstød.
Det var sværere, at lave en simpel model af et menneskehovede inde i hjelmen. De lavede en klokkeformet plasticramme som skulle efterligne kraniet. Selve hjernen blev lavet af en messing-cylinder, som blev lagt ind i en spalte i såkaldt open-cell foam, der godt kunne minde om væskerne i kraniehulen.
Ved hjælp af disse simple midler, minimerede de kompleksiteten af deres set-up, men uden det gik ud over de elementer, der skulle til for at fange de essentielle bevægelser i hjernen og kraniet.
Messing-cylinderen skvulpede langsomt frem og tilbage inde i kraniet med meget lavere frekvens end vibrationerne fra sammenstødet. Den største skade sker, hvis hjernen rammer siden af kraniet.
Ifølge forskerne er der stadig meget, der skal gøres for at forbedre modellen. De håber, at undersøgelsen kan bruges til at lave og teste nye hjelmdesigns, der beskytter hjernen bedre.
Læs også på Videnskab.dk:
Fede amerikanske fodboldspillere har større risiko for Alzheimers