KORT NYT FRA UDLANDET:
Hvis lægerne venter med at kappe den nyfødtes navlestreng, så kan det hjælpe barnets udvikling, viser et nyt studie fra blandt andet Uppsala Universitet i Sverige. Det skriver MedPage Today.
»Den potentielle fordel i at forbedre den moderlige og neonatale (vedrørende nyfødte, red) pleje ved et enkelt, omkostningsfrit indgreb, bestående i at udsætte klipningen af navlestrengen, bør blive promoveret af det internationale samfund fra nu af og ind i det næste årti,« konkluderer forskerne i deres studie i tidsskriftet JAMA Pediatrics.
Forskerne sammenlignede finmotorikken og de sociale færdigheder hos fireårige børn, der fik klippet navlestrengen op til tre minutter efter fødslen, med børn der fik klippet navlestrengen ned til 10 sekunder efter fødslen.
De så en lille forbedring i både finmotorikken og de sociale færdigheder hos de børn, der fik klippet navlestrengen senere. En efterfølgende analyse viste også, at denne effekt var særligt udtalt hos drengebørn.
»Når de fremtidige retningslinjer bliver udviklet med hensyn til fødsler og tidspunktet for klipning af navlestrengen, kan effekten på den finmotoriske funktion i vores studie medregnes, indtil der foreligger større studier,« konkluderer forskerne i studiet.
Læs også:
Nikotin kan gavne syge nyfødte
Sådan kan du se, om dit spædbarn bliver empatisk
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on