Supercomputeren Tianhe-2 fra det kinesiske National University of Defence Technology er netop blevet kåret til nummer et på en liste over verdens 500 hurtigste supercomputere. Det skriver BBC News.
Det kommer lidt som en overraskelse, for den kinesiske supercomputer var først forventet klar i 2015.
Ifølge Linpack-testen, som supercomputerne testes med, kan Tianhe-2, der betyder Mælkevejen-2, arbejde ved 33,86 petaflop/sec. Det svarer til 33.860 billioner udregninger per sekund.
Linpack-testen måler “real world” ydelse, men i teorien kan den kinesiske supercomputer øge sin kapacitet til 54,9 petaflop/sekundet.
Maskinen gør brug af 3,12 millioner processorkerner. Til sammenligning har en normal kontorcomputer eller bærbar mellem én og fire kerner.
Projektet er sponsoreret af den kinsesiske regerings 863 High Technology program – et forsøg på at gøre landets højteknologiske industri mere konkurrencedygtigt og mindre afhængige af oversøiske rivaler.
Størstedelen af verdens supercomputere findes i USA, mens England, Frankrig og Tyskland tilsammen har 71. Det er kun en anelse mere end Kina, som nu har 66 af verdens 500 hurtigste supercomputere.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:
Fysikkens gåder løses med virtuelle eksperimenter
Virtuelle verdener er virkelighed
Supercomputer adopterer din playstation