KORT NYT FRA UDLANDET:
Det er de færreste af os, der sidder stille, når vi taler. Vi flagrer med hænderne, mens vi forsøger at forklare det ene, det andet og det tredje. Men hvorfor gør vi egentlig det?
Ifølge ny forskning er det ikke fordi, vi efterligner de andres flagrende hænder. Bevægelserne opstår i takt med, at vi lærer sproget. Det skriver medicalxpress.com.
Studiet involverede både seende og blinde forsøgspersoner fra forskellige lande. Det viste sig, at folk brugte deres hænder forskelligt afhængig af, hvilket sprog de talte.
Men de blinde forsøgspersoner gestikulerede ikke forskelligt fra de personer, der ikke var blinde. Bevægelserne opstår altså ikke fordi, vi efterligner andre.
For eksempel brugte de tyrkisktalende forsøgspersoner, hvad enten de var blinde eller ej, mere adskilte sætninger i både tale og gestikulering sammenlignet med de engelsktalende.
»Voksne talere, der er født blinde, gestikulerer også, når de taler, og disse gestikuleringer ligner de seendes, der taler det samme sprog. Dette er interessant, fordi de blinde talere ikke kan lære disse sprogspecifikke gestikuleringer ved at se på andre taleres gestikuleringer,« forklarer hovedforfatteren bag studiet, Seyda Özçaliskan fra Georgia State University, ifølge medicalxpress.com.
Studiet er udgivet i tidsskriftet Psychological Science.
Læs også:
Kropssprog kan gøre dig bedre til dit job
Vi efteraber hinanden i konkurrencer
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
amo