En japansk forsker har vist, at en helt almindelig plastictype virker bedre end de kommercielle strålingsdetektorer, der sælges til hospitaler og atomkraftværker. Det skriver Ingeniøren.
Efter atomulykken på Fukushima-værket i forbindelse med tsunamien i foråret har et forskerhold med lektor Hidehito Nakamura i spidsen udviklet en såkaldt scintilationsdetektor, der fungerer bedre end de kommercielle detektorer, og som endda er meget billigere at fremstille.
Den væsentligste ingrediens er nemlig lavet af en helt almindelig plastictype, som er i familie med plast til sodavandsflasker, og det betyder, at der kan skæres over 90 procent af fremstillingsomkostningerne til den slags radioaktivitetsdetektorer af plastic.
Seniorforsker Lars René Lindvold fra Risø-DTU’s afdeling for strålingsforskning, finder den japanske forskningsartikel meget interessant.
»Det er virkelig en spændende opdagelse. Vi har selv lavet forsøg med materialer i silicone, men PEN-plastic ser rigtig godt ud. Man skal dog lige slå koldt vand i blodet, når det gælder prisen for scintillatorer. Det er meget tænkeligt, at plasticdelen er bliver 90 procent billigere, men det er jo de tilknyttede fotomultiplikatorrør (PMT), som udgør den største omkostning,« siger han.