Aarhus Universitet og Universitetshospital leverer ny viden om, hvorfor nogle patienter får blodpropper trods blodfortyndende medicin.
I 6 videnskabelige artikler bidrager forskere med base i Aarhus med ny viden om nedsat effekt af blodfortyndende medicin og giver inspiration til nye undersøgelser af, hvordan effekten af blodfortyndende medicin kan forbedres, skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.
Blodfortyndende medicin anvendes af mere end 400.000 danskerere og er en vigtig del af forebyggelsen og behandlingen af hjertekarsygdomme, der ikke bare i Danmark, men globalt set er den hyppigste dødsårsag.
De mest almindelige typer af blodfortyndende medicin virker ved at hæmme blodpladernes tendens til at klumpe sammen. Selvom behandlingen er effektiv, er der mange, som rammes af nye blodpropper.
I 6 artikler fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital afdækkes årsagerne til, hvorfor nogle patienter får blodpropper trods blodfortyndende medicin. Blandt de vigtige årsager til en nedsat effekt af blodfortyndende medicin er overaktive blodplader hos patienter med diabetes, en høj forekomst af nydannede blodplader med stor tendens til at klumpe sammen, samtidig behandling med anden medicin (f.eks. mavesårsmedicin) og arvelige faktorer.