Mælk fra geder der er blevet genetisk modificerede til at producere højere mængder af et specielt protein, har vist sig at være effektive til at kurere diarré hos smågrise.
Det skal i fremtiden hjælpe mennesker, skriver University of California i tidsskriftet Plos One.
»Mange U-lande er afhængige af husdyr som hovedkilde til føde. Disse resultater er blot et af eksemplerne på, at man gennem genmodificering kan give dyr bestemte egenskaber, der kan løse sundhedsrelaterede problemer« siger James Murray, der er leder af forskningsprojektet, til UC Davis.
I studiet gav forskerne mælk fra geder, der var genmodificerede til at producere mere af proteinet lyzosym, til smågrise, hvor det effektivt virkede imod diarré.
Selvom lyzosymindholdet i menneskelig brystmælk er højt, så er indholdet meget lavt hos køer og geder. Men det kan man ændre med genmodificering.
Lysozym er med til at begrænse væksten af visse bakterier som skaber infektioner og diarré, men proteinet er også med til at øge væksten af mere gavnlige bakterier i tarmen.
Halvdelen af grisene fik den lyzosymholdige gedemælk, mens den anden halvdel fik almindelig gedemælk. Forsøget viste, at de grise, der fik mælk med ekstra lyzosym kom sig meget hurtigere over diarrésygdommen, end den anden gruppe grise.
Læs også på Videnskab.dk:
Bæ-transplantation helbreder modbydelig diarré
Er cola godt mod dårlig mave?