Hvem ville købe en smartphone, der ikke duede til andet end sms? Og hvem gad eje en iPod, der kun kan afspille opera? Hvad nu, hvis man skulle have en særlig computer til e-mails, en anden til tekstbehandling og en helt tredje til at gå på nettet? Det ville koste mange penge, være kompliceret at håndtere og desuden involvere et virvar af ledninger.
Ikke desto mindre er det et godt billede på den tekniske virkelighed i plejesektoren, hvor stadig flere intelligente hjælpemidler bliver introduceret uden at kunne tale sammen. For at modgå denne udvikling arbejder en forskergruppe nu på at udvikle en fælleseuropæisk, digital infrastruktur til ældreplejen, skriver Aarhus Universitet.
»I de seneste år er der sket et boom inden for udviklingen af telemedicinske løsninger, der skal gøre den enkelte borger mere selvhjulpen. Disse løsninger er helt nødvendige elementer i en teknologibaseret omsorgs- og plejesektor.«
»Men på nuværende tidspunkt ligner det mest et uoverskueligt miks af apparater og styresystemer, som hverken den ældre eller plejepersonalet har nogen chance for at kunne håndtere,« siger Stefan Wagner, ingeniør og lektor ved Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Forskernes mål er at få alle elektroniske hjælpemidler til at kommunikere på tværs af systemer og udbydere og samtidig gøre installationen af disse såre simpel.
De fleste europæiske lande står overfor en gennemgribende fornyelse af sundheds- og plejesektoren i de kommende år – blandt andet på grund af den demografiske udvikling med en voksende ældrebefolkning. Og her spiller teknologi en helt afgørende rolle.
Problemet er imidlertid at alle de velfærdsteknologiske apparater kører på hvert sit specialdesignede system. EKG-måleren, blodtryksmåleren og den intelligente pilleautomat taler altså ikke sammen og sender helt ukoordineret data til plejepersonalet eller lægen. Han eller hun sidder på kontoret og skal håndtere patientinformationerne i lige så mange forskellige computerprogrammer.
I dag er der mellem tre og ti forskellige velfærdsteknologiske apparater i en almindelig plejebolig, og det antal kommer kun til at stige.
Forskerne har allerede udviklet den første prototype på et system, der kan samle applikationerne til alle apparaterne i for eksempel en ældrebolig, og det er et vigtigt skridt på vej imod mere brugervenlig teknologi.
Projektet hedder CareStore og er delvist finansieret af EU’s 7. rammeprogram for forskning med i 1,37 mio. Euro.
CareStore er et samarbejde mellem Aarhus Universitet (Danmark), Institut de Recherche en Systemes Electroniquues Embarques (Frankrig), University of Minho (Portugal) og virksomhederne Sekoia (Danmark), Deosite (Polen) og plejecentret Rommerskirchen (Tyskland).
Læs også på Videnskab.dk