Forskerne kan nu se præcist, hvordan bakterier og immunforsvar interagerer i levende væv. Ved hjælp af små silikonerør og et af Europas mest avancerede mikroskopicentre er det for første gang lykkedes forskere at observere bakterierne direkte i kroniske infektioner.
Det åbner mulighed for udvikling af ny medicin til bekæmpelse af resistente bakterier. Resultaterne er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Infection and Immunity.
Det skriver Københavns Universitet.
Kroniske infektioner opstår oftest, når man indfører fremmedlegemer i kroppen, for eksempel katetre og implantater såsom kunstige hofter og knæ. Men også børn med mellemørebetændelse, diabetikere og patienter med cystisk fibrose er de kroniske infektioner farlige og svære at få bugt med.
I Danmark og hele den vestlige verden er kroniske infektioner et stort og voksende problem, og der forskes intenst i måder at slå de sejlivede bakterier ned. Når bakterierne klumper sig sammen i såkaldte biofilm, bliver de modstandsdygtige over for antibiotika. Hidtil har forskerne kun gisnet om, hvad der sker, når de kroniske bakterier overmander immunforsvaret.
I et tæt samarbejde mellem forskellige faggrupper er det nu lykkedes danske forskere at udvikle en metode, der giver et præcist billede af immunforsvarets arbejde. Ved hjælp af fem-millimeters silikonerør har forskerne lavet en model, der isolerer bakterier og immunforsvaret. På den måde kan de stille skarpt på, hvordan immunforsvar og bakterier interagerer:
»Med den nye metode kan vi nu se præcist, hvad der sker. I stedet for at kigge ned på en bakterieoverflade kan vi i et tværsnit se direkte på interaktionen og følge, hvordan bakterierne reagerer på hvide blodceller og antibiotika. Det gør det muligt for os at forstå de basale processer for kroniske infektioner,« fortæller lektor Thomas Bjarnsholt fra Københavns Universitet.
»Den nye metode gør det muligt at undersøge, hvilke kampstoffer bakterierne udskiller, når de hvide blodceller bliver overmandet. Omvendt kan vi også se, hvad der sker, når immunforsvaret virker. De hvide blodceller laver fælder af dna, som fanger bakterierne, hvilket vi tidligere kun har haft en formodning om,« fortæller ph.d.-studerende Maria Alhede fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi.
Læs også: Kroniske infektioner dræber flere mennesker end kræft