En ledende neurolog fra University of Oxford sagde tidligere på ugen, at igangværende udviklinger kan betyde, at videnskaben en dag vil være i stand til at identicere religiøs fundamentalisme som en “psykisk sygdom” og endda kurere den. Det skriver Huffington Post.
Under en forelæsning ved den store literære festival i Wales, Hay Literary Festival, blev neurologen Kathleen Taylor spurgt om, hvilke positive udviklinger hun forventede fra neurovidenskaben i de næste 60 år.
»En af overraskelserne kan være, at vi begynder at se på personer med bestemte overbevisninger, som personer der kan behandles,« sagde Kathleen Taylor. Som eksempel nævnte hun en person, som var blevet radikaliseret til at tro på en kult ideologi:
»Vi stopper måske med at se det som et personligt valg på bagrund af fri vilje, men snarere vil vi begynde at behandle det som en form for mental forstyrrelse.«
»Jeg taler ikke kun om de åbenlyse kandidater som radikal islamisme eller nogle af de mere ekstreme kulter,« sagde Kathleen Taylor. »Jeg taler om ting såsom overbevisningen om, at det er tilladt at slå sine børn. De her overbevisninger er yderst skadelige, men bliver normalt ikke kategoriseret som en psykisk lidelse.«
Ifølge neurologen kunne et sådant skift i kategoriseringen være en positiv ting, for der er ikke nogen tvivl om, at mange af de ekstreme overbevisninger har en skadelig effekt på vores samfund, sagde Kathleen Taylor.
Udtalelsen kommer i kølvandet på offentliggørelsen af den psykiatriske manual DSM-5, der både beskriver og bruges til at diagnosticere psykiske lidelser i patienter. Manualen har været udsat for voldsom kritik fra det videnskabelige samfund, hvor flere forskere beklager kontroversielle ændringer, der gør det muligt at diagnosticere ellers almindelig adfærd som en psykisk lidelse.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:
Sådan gør nazister unge til ekstremister
Ekspert: Stol ikke på den norske terrorist