Under havet venter et rent skattekammer af skibsvrag og forhistoriske bopladser der blev oversvømmet efter sidste istid.
I et nyt treårigt EU-projekt til 16,6 millioner skal et internationalt ekspertteam udvikle metoder og teknikker, til at bevare og beskytte europæisk kulturarv under havoverfladen. Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.
Ifølge Nationalmuseet, er det Europa-Kommissionens syvende rammeprogram SASMAP – Development of Tools and Techniques to Survey, Assess, Stabilise, Monitor and Preserve Underwater Archaeological Sites, der kommer kulturarven til undsætning med de 16,5 millioner.
Satellitter skal på vragjagt
SASMAP-projektet skal videreudvikle de metoder, der findes til at kortlægge den undersøiske kulturarv. I dag bruger forskerne som regel avanceret sonarmåleudstur. Det nye SASMAP-projekt skal blandt andet arbejde med at bruge avancerede satellitbilleder, og nye teknikker der kan kortlægge både vrag og oversvømmede stenalderbopladser i tre dimensioner. De skal også udvikle nye metoder der kan hjælpe med vurdere bevaringstilstanden af træ. Projektkoordinator David Gregory, fra Bevaringsafdelingen på Nationalmuseet, siger i pressemeddelelsen:
»Træ er det mest anvendte materiale i fortidens skibsbygning. Derfor
udvikler vi en række metoder og udstyr til at vurdere, om det omgivende
miljø er optimalt for bevaring af vrag og træ på undersøiske
stenalderbopladser og andre fortidsminder«
Off-shore olieindustri leverer inspirationen
En anden del af millionprojektet henter sin inspiration i olieindustrien. Normalt bevarer man undersøiske vrag og fortidsminder på stedet, men kan være nødvendigt at beskytte fortidsmindet yderligere. Derfor tester SASMAP-projektet, om teknikker fra off shore olieindustrien kan stabilisere fundsteder på både lavt og dybt vand. SASMAP skal, oven i hatten, udvikle metoder som på en forsvarlig måde kan bruges til at bjærge vrag og skrøbelige arkæologiske fund, skriver Nationalmuseet.
Fælles bevaringsprojekt
Der er hyret eksperter af alle slags til det storstilede projekt. Alt fra marinarkæologer, konservatorer, geofysikere, geokemikere og til specialister i geografiske Informationssystemer (GIS) og modellering af marine landskaber er sat på sagen. Teamets medlemmer kommer fra både Danmark, Sverige, Tyskland, Holland, Italien, Grækenland og Storbritannien, det skriver nationalmuseet og uddyber at der fra Danmark deltager fem institutioner i projektet. Nationalmuseet selv, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Vikingeskibsmuseet, og Unisense A/S og Akut.