KORT NYT FRA UDLANDET:
Levetiden for et elektron er mindst 66.000 yotta-år. Hvilket vil sige mere end 5.000.000.000.000.000.000 – eller fem trillioner – gange længere, end den nuværende alder på vores univers. Det skriver Physicsworld.com.
66.000.000.000.000.000.000.000.000.000 år. Så gamle bliver elektroner, hvis man skal tro de konklusioner, som forskere på borexino-eksperimentet i Italien netop er kommet med.
Forskerne har arbejdet på at finde beviser for, at elektroner henfalder til en foton og en neutron, og det er en proces, som vil overtræde princippet om konservering af den elektriske ladning, og derved pege på uopdaget fysik, der afviger fra Standard-Modellen.
Elektronet er den mindste bærer af negativ elektrisk ladning, som fysikerne kender til. Hvis den skulle henfalde, betyder energi-konservationen at processen må involvere produkationen af partikler med lavere masse, såsom neutrinoer.
Men da alle partikler med lavere masse end elektronet ikke har nogen elektrisk ladning, må denne ladning altså ‘forsvinde’ under et hypotetisk henfald.
Derfor betragtes elektronet som en fundamental partikel, der muligvis aldrig henfalder ifølge Standard Modellen. Men Standard Modellen forklarer endnu ikke alle aspekter af fysikken, og derfor vil en opdagelse af elektronets henfald kunne hjælpe forskere til at forbedre modellen.
I det nye eksperiment har forskere benyttet sig af Borexino-detektoren dybt under de italienske bjerge ve Gran Sasso National Laboratory til at undersøge, hvordan elektroner hypotetisk henfalder til en neutrino og en foton.
Eksperimentet foregik over 408 dage, men holdet var ikke i stand til at lokalisere en eneste elektron, der henfaldte til noget andet. Og da forskerne undersøgte en enorm mængde elektroner på cirka 1032, kunne de altså regne sig frem til, at elektroner må have en levetid på mindst 66.000 yotta-år.
Forskningen er netop publiceret i tidsskriftet Physical Review Letters.
Læs også:
Grafen forvandler effektivt lys til elektricitet
Kvantemekanikken og universets byggesten
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams