KORT NYT FRA UDLANDET
En etårig pige fra England har som den første i verden fået behandlet sin aggressive leukæmi med genetisk designede immunceller. I dag er hun kræftfri, skriver The Guardian.
Behandlingen har indtil for nylig kun været afprøvet i mus med leukæmi, derfor måtte forskerne fra Great Ormond Street Hospital (GOSH) søge om tilladelse til at afprøve de modificerede celler på pigen. Det viste sig at være en succes.
»Vi har kun afprøvet behandlingen i én meget stærk lille pige, og vi ved ikke endnu, om den kan bruges hos alle børn. Men det er dog en milepæl i forhold til brugen af genteknologi, og effekten på pigen har været fantastisk,« siger Waseem Qasim, der er professor i celle- og genterapi på University College London’s Institute of Child Health og immunolog på GOSH, til The Guardian.
Behandlingen består af donerede T-celler eller hvide blodceller, da de spiller en vigtig rolle i vores immunsystem. De kan dog ikke alene angribe kræften. Derfor satte forskerne et ekstra gen på og designede altså cellerne, så de kunne angribe leukæmien i musene og pigen. Hun var ifølge the Guardian kræftfri tre måneder efter behandlingen, hvor hun også fik ny knoglemarv til at producere raske blodceller.
Forskerne håber, at deres metode kan bruges til behandlingen af andre typer kræft i fremtiden.
Resultaterne af behandlingen i pigen er endnu ikke beskrevet i en videnskabelig artikel, men forskerne viste så sent som i maj, at behandlingen virkede i mus. Deres resultater blev publicere i det videnskabelige tidsskrift Oncology.
Læs også:
Forskere får leukæmi-celler til at at slå hinanden ihjel
Ny viden kan føre til behandlingen af leukæmi
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml