KORT NYT FRA UDLANDET
Er du så heldig at finde en nedgravet tidskapsel i baghaven, vil den typisk indeholde genstande fra fortiden som tøj, musik, aviser eller fotografier. Men retter vi blikket frem, i stedet for tilbage, vil indholdet i fremtidens tidskapsler givetvis være af en helt anden art.
Et enkelt gram DNA, opbevaret under de rette forhold og temperaturer, kan gemme på, hvad der svarer til Googles samlede datamateriale i op mod to millioner år, skriver NewScientist.
Indkapsling af DNA gør det muligt for os at videregive et nuanceret billede af vores tid, hvilket vil gavne den fremtidige historieforskning.
»Hvis man ser på, hvordan vi ser på middelalderen, er opfattelsen meget påvirket af, hvilke informationer der er blevet gemt. Det er meget vigtigt, at vi får en forholdsvis neutral dokumentation af vores aktuelle tid og gemmer det,« siger forsker Robert Grass fra the Swiss Federal Institute of Technology i Zurich til NewScientist.
Han og hans kollegaer arbejder i øjeblikket på at finde nye måder, som kan forlænge DNA’s levetid.
Ifølge NewScientist er DNA’en, som forskerne bruger, blevet udtrukket og sekventeret fra 700.000 år gamle hesteknogler. Indtil nu har forskningen vist, at data opbevaret ved 10 grader i denne type DNA, kan holde i op til 2.000 år.
Forestiller vi os at tidskapslen graves ned på Arktis, hvor temperaturen ligger på minus 18 grader, er levetiden i midlertid en helt anden. Her vil tidskapslen nemlig kunne holde i helt op til to millioner år. Og netop opbevaringen er altafgørende for bevaringen af informationer.
»Vi ved, at hvis du bare lader det ligge rundt omkring, mister du øjeblikkeligt informationer,« siger Robert Grass til NewScientist.
Målet er at gemme så meget data som overhovedet muligt, men økonomien sætter grænser.
For at lagre 83 kilobytes koster det, hvad der svarer til cirka 10.000 danske kroner. Derfor skal den information, som bevares til fremtidig forskning, udvælges med stor omtanke, mener Robert Grass.
Resultaterne er udgivet i Wiley Online Library.
Læs også:
Forskere: Tidsrejsende efterlader måske spor på Facebook
‘Tidsmaskine’ sladrer om Danmarks natur i 2075
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv