Arkæologiske udgravninger ved en sønderjysk motorvej vender nu op og ned på en del af regionens fortid. Ifølge Museum Sønderjylland piller opdagelsen endda ved dansk selvforståelse, hedder det i en pressemeddelelse.
Museet arbejder sammen med Vejdirektoratet om arkæologiske undersøgelser omkring et motorvejsbyggeri mellem Kliplev og Sønderborg. Undersøgelserne antyder, at den historisk set meget interessante båd Nydambåden med næsten 2.000 år på bagen stik mod forventning er blevet sænket af germanere – og ikke af jyder som hidtil antaget.
Arkæologerne har blandt andet undersøgt området nær den berømte offermose Nydam, hvor de har fundet mange gårde og landsbyer, der i byggestil ligner anglernes fra Sydslesvig.
Museumsinspektør Per Ethelberg fortæller:
»Tidligere troede vi, at områderne omkring jernalderens våbenoffermoser – og dermed også omkring Nydam – nærmest var folketomme. Nu kan vi se, at området omkring Nydam Mose i perioden 100–400 e.Kr. faktisk var meget tæt befolket af anglere og ikke af jyder,« fortæller Per Ethelberg i pressemeddelelsen.
»Det er meget vel tænkeligt, at mosen i Nydam er anglernes og ikke jydernes offermose. Er det tilfældet, er det snarere anglerne end jyderne, der har ofret Nydambåden,« siger Per Ethelberg, der pointerer, at museet stadig mangler de sidste analyser, før det endeligt kan konkluderes.
»Men vi står med resultater, der for visse tidsperioder vil ændre vores opfattelse af den kulturhistoriske udvikling i Sønderjylland.«
Med fundet af de mange gårde og landsbyer, kan arkæologerne pludselig ane konturerne af noget meget større, end de tidligere kunne.
»Der er en påfaldende sammenhæng mellem de store ofringer, bopladserne omkring Nydam og Thorsbjerg og store samtidige byggeprojekter som f.eks. Olgerdiget nær Tinglev og ringborgene i vadehavsområdet. Det vidner nemlig om fremkomsten af en stærk kongemagt – og det langt tidligere, end vi troede,« siger Per Ethelberg og tilføjer:
»Vi har fået et langt mere nuanceret billede af forhistorien i Sønderjylland. Og et bevis på, at et moderne nationalt symbol som Nydambåden måske indgår i en mere nuanceret sammenhæng, end vi længe har gået og troet.«
Nydambåden bliver anset for at være en slags forløber for de senere vikingeskibe.