Efter det arabiske forår er en række nye lande føjet til listen over verdens brændpunkter – på hver sin måde: fra daglige dødsfald under demonstrationer i Ægypten til blodig borgerkrig i Syrien og efterdønninger omkring Libyen, hvor en militær ”løsning” nu har forplantet sig som krig i Mali.
I et land som Danmark lyder ofte krav om at ”gøre noget”. I de sidste årtier har ”noget” typisk betydet: militær intervention. Ikke-militære muligheder har ikke stået tydeligt i billedet, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Det skal der ændres på nu. Danmark skal stå stærkere inden for konfliktforskning, så vi bedre kan stoppe eskalerende konflikter. Derfor skal professor i international politik på Københavns Universitet, Ole Wæver, nu stå i spidsen for en forskergruppe på tværs af landets universiteter.
»Det er helt afgørende for resultatet, at vi virkelig forstår, hvad der er drivkræfter og mønstre i konflikten lokalt – og hvordan vi vil glide ind heri. Hvad betyder vores bidrag for krisesituationen, og hvordan påvirker det konflikten videre frem? Det er sådanne spørgsmål, forskningen i det nye center, skal finde svar på,« siger Ole Wæver i pressemeddelelsen.
Centret får navnet ’Forskningscenter for løsning af internationale konflikter’ og bliver startet med en bevilling fra Det Strategiske Forskningsråd på 15,5 millioner kroner.