Nasa har bevilget omkring 500.000 kroner til en dansk forsker, som skal studere, hvorfor solen i 2008 begyndte at opføre sig sært. Den danske astrofysiker, Christoffer Karoff fra Aarhus Universitet skal undersøge cyklusser i andre sol-lignende stjerner, så vi bedre kan forstå vor egen sol. Det skriver Ritzau ifølge JP.dk.
Forskere forventede, at stjernen i vores solsystem i 2008 ville indlede en ny solcyklus, som den har gjort med 11 års mellemrum de seneste 200 år. Når solen begynder en ny cyklus får den solpletter på overfladen. Solpletterne afspejler, at der er aktivitet i solens indre. Aktiviteten har afgørende betydning for klima og liv på jorden.
Men fra 2008-2010 var der næsten ingen solpletter at se på solens overflade.
»Solen lavede i 2008 et lille “hik”, hvor solpletterne blev forsinkede. Det viser, hvor lidt vi kan forudsige med de modeller, vi har – for de sagde, at solen skulle blive rigtig aktiv.Men i 2010 kom solpletterne tilbage, og man diskuterer lige nu, om vi befinder os på et solmaksimum eller ej,« siger Christoffer Karoff til Ritzau ifølge JP.dk.
En halv snes forskere fra Danmark, USA og Storbritannien er tilknyttet projektet. Nasas penge giver mulighed for, at forskerne kan lave observationer fra Kepler-satellitten, som egentlig er sendt op for at finde såkaldte exo-planeter – planeter, der kredser om andre sole end vores egen.
»Men jeg har foreslået Nasa, at den skal kigge på stjerner, der minder om solen,« siger Christoffer Karoff ifølge JP.dk.
For Nasa er det afgørende at vide, hvad man kan vente sig fra solen. Hvis der kommer uventede soludbrud, kan det betyde døden for mennesker i rummet eller ødelagte instrumenter, forklarer astrofysikeren.
»Man vil gerne forstå solens cyklus for at kunne forudsige, hvornår solen er meget aktiv, og der kommer eksplosioner på solens overflade, som er farlige for satellitter og astronauter. Det har stor indflydelse på, hvornår Nasa næste gang sender satellitter op.«
Læs mere om solen på videnskab.dk:
https://videnskab.dk/emne/solen