Stivelse fås i to udgaver – den sunde og den mindre sunde. Den mindre sunde er der masser af, og den er blandt andet med til at danne grundlag for livstilssygdomme som fedme og diabetes.
Nu er det for første gang lykkedes forskere fra Aarhus Universitet at genmanipulere en plante, der udelukkende består af den sunde stivelse, skriver ing.dk.
»Der findes masser af forskning i, hvordan kulhydrater indvirker på kroppen, og hvor sunde de er. Det har vi taget udgangspunkt i, når vi har jagtet, hvordan vi kan frembringe sundere kulhydrater,« fortæller projektforsker Kim Hebelstrup.
Den mest almindelige form for kulhydrat i vores mad er stivelse, som udgør størstedelen af indholdet i brød, pasta og kartofler. Det er imidlertid ikke alle former for stivelse, der er lige sunde. Den letfordøjelige type indeholder fortrinsvis amylopektin. Den bliver hurtigt nedbrudt i tyndtarmen og direkte optaget i kroppen som blodsukker.
Den mindre fordøjelige type stivelse indeholder fortrinsvis amylose. Den smutter i højere grad forbi tyndtarmen og kommer til tyktarmen. Her bliver den i stedet fordøjet af tarmens bakterier, som har gavnlige sundhedseffekter.
»Hidtil har man ikke troet, at man kunne fremstille planter med en højere mængde af amylose end 70 til 80 procent. Med vores teknik har vi vist, at vi kan få en plante, der indeholder mere end 99 procent amylose,« forklarer Kim Hebelstrup.
Amylosen i sig selv har ikke den store betydning for sundheden, men forskningen har vist, at der er en sammenhæng mellem kroppens optagelse af kulhydraterne og den høje mængde af amylose.