CO2-udslip i atmosfæren gør de store oceaner sure. Forskerne er enige om, at verdenshavenes Ph-værdi vil falde med cirka 0,3 enheder inden år 2100, men det får ikke den store indflydelse på de kystnære farvande. Her betyder næringsstofferne i vandet nemlig langt mere end CO2-indholdet. Det konkluderer et nyt studie fra Aarhus Universitet.
»Forsuring af oceanerne har været kørt op som et varmt emne i klimadebatten, hvor man forventer et fald i pH på ca. 0,3 enheder frem til år 2100. Der er lavet mange forsøg hvor man udsætter organismer for sådant et fald, og nogle af dem har også påvist skader. Vores pointe er, at mange kystvande, hvor produktionen er stor, naturligt oplever daglige svingninger i pH på 0,3 enheder. Her er dyr og planter tilpasset disse svingninger,« siger professor i marin økologi ved Aarhus Universitet, Jacob Carstensen, der har deltaget i undersøgelsen, i en pressemeddelelse.
De store oceaner optager CO2 fra atmosfæren, og det er med til at gøre havene sure. Det er dog ikke ensbetydende med, at de samme processer gælder ved kystlinjerne. Her er det nemlig næringsstofferne, der spiller en rolle for vandets Ph-værdi.
»Vi taler om et nyt paradigme. I kystnære farvande er pH styret af lokale forhold, med langt større udsving end de variationer man forventer i oceanerne,« siger Jacob Carstensen.
Forklaringen på de store udsving ved de kystnære farvande skal findes hos algerne. De optager CO2 om dagen, og det får Ph-værdien til at stige, men om natten falder den igen.
»Vores pointe er, at over dekader har du set ændringer i vores kystnære farvande som langt overstiger dem som skyldes CO2 i atmosfæren, og derfor kan du ikke bare projicere en pH-ændring ind fra oceanerne. I kystnære farvande er de ting der sker i oplandene langt vigtigere,« siger Jacob Carstensen i pressemeddelelsen.
Undersøgelsen er netop udgivet i tidsskriftet Estuaries and Coasts.
Læs også på Videnskab.dk: