Man lærer mest, når man selv er engageret og arbejder med stoffet, ifølge Science Det lyder måske som logik for perlehøns, men nu har vi også et stempel fra forskningens verden, som viser, at det er sandt.
Forskeren Donna Ellen Granger og hendes kolleger delte 125 4. og 5. klasser (mere end 2500 elever) op i to grupper. Den ene gruppe fik undervisning, der præget af dialog og fokus på den enkelte elev, og læreren havde en rolle som hjælper, mens eleverne selv var aktivt engagerede i på ‘videnskabelig’ vis at bruge modeller og data til at blive klogere. Den anden gruppe modtog traditionel tavlebaseret undervisning, hvor læreren var i centrum.
Forskerne vurderede de to gruppers faglige kunnen, før de påbegyndte et forløb om astronomi. Deres læring blev vurderet igen umiddelbart efter forløbet sluttede og igen fem måneder efter, de var færdige med astronomi-temaet.
Donna Ellen Granger og hendes kollegaer tog også lærernes værdier, deres viden om astronomi og deres holdninger til til videnskab i betragtning.
Forskernes resultat var, at gruppen som selv arbejdede med data og modeller med lærerens hjælp, havde lært mest. Studiet af læring er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.
Læs også: Kunst gør det let at lære grammatik