Ved leversygdomme ses symptomerne som regel først så sent i forløbet, at patienten allerede har fået varige skader. Leversygdomme udvikler sig desuden forskelligt fra person til person. For nogle går det stærkt med komplikationer, hyppige indlæggelser og tidlig død til følge. Andre kan leve i lang tid, uden at sygdommen forværres nævneværdigt. Det skriver Højteknologifonden i en pressemeddelelse.
I dag bruger man biopsier og avancerede leverskanninger til at afgøre, hvor fremskreden sygdommen er, men man kan ikke skelne mellem dem, der har en hurtigt udviklende leversygdom, og dem, hvor sygdomsudviklingen går langsomt. Parterne i projektet ‘The Liver Score’ skal udvikle og teste en forbedret diagnosticering af leverskader, så man kan opspore de mest sårbare patienter, så de kan få rettidig forebyggelse og behandling.
Målet er en test, hvor man ved en enkelt blodprøve kan sige, om en patient har arvævsdannelse i leveren, og om sygdommen er hurtigt fremadskridende. Fordelene er, at testen er hurtig, billig og vil kunne udføres hvor som helst i sundhedsvæsenet.
Når en person drikker større mængder alkohol eller har leverbetændelse, dannes der arvæv i leveren. Dette arvæv udskiller små proteinfragmenter i blodet, og det er dem, som sladrer om, hvor alvorlig sygdommen er. Proteinfragmenterne binder sig til nogle bestemte antistoffer, som virksomheden Nordic Bioscience har identificeret. Ved at lade blodprøven komme i kontakt med disse antistoffer, kan man finde frem til og analysere på de specifikke proteinfragmenter.
Projektet er et samarbejde mellem Nordic Bioscience og Odense-, Hvidovre-, og Aalborg Hospital.
Læs også på Videnskab.dk:
Blodprøve viser depression hos unge