Ny undersøgelse får forskere til at advare mod bivirkningerne af medicinsk kastration, som man ellers bruger til at behandle mænd med prostatakræft. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
En ny undersøgelse foretaget af Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital med mere end 30.000 patienter viser, at mænd, der modtager medicinsk kastration som behandling for prostatakræft, har en markant højere risiko for at udvikle blodpropper i hjertet og hjernen, end dem der bliver behandlet kirurgisk.
Vores undersøgelse viser, at medicinsk kastration øger risikoen for at få blodprop i hjertet med 31 procent og i hjernen med 19 procent. Det er meget alvorlige bivirkninger, da blodpropper kan være både fatale og invaliderende,” siger ph.d.-studerende Christina Gade Jespersen ved Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.
Den øgede risiko skal ses i sammenligning med patienter, der blev behandlet for prostatakræft på anden vis, som for eksempel, stråling eller operation.
Blandt læger betragtes medicinske og kirurgiske behandlingsformer som lige effektive, men danskerne har en klar tendens til at vælge medicinsk kastration som behandling.
”I flere lande bruges den kirurgiske kastration slet ikke længere, og også i Danmark har der været en klar tendens til at foretrække den medicinske kastration de senere år, siger Christina Gade Jespersen.
Hun mener, at undersøgelsen giver anledning til at overveje kirurgisk kastration frem for medicinsk.
Læs også på Videnskab.dk:
Ny diagnostik skal give færre operationer for prostatakræft
Behandling mod prostatakræft giver klager over kortere penis