KORT NYT FRA DANMARK
Bakterier har utrolige evner. Forskere har netop fundet frem til en helt ny gruppe af bakterier, der kan spise affaldsstoffer. Det kan betyde, at Jordens kvælstofkredsløb er endnu mere kompliceret, end man troede, skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.
Aalborg Universitet har arbejdet sammen med en forskergruppe fra Wiens Universitet om opdagelsen, og resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature. Gruppen har fundet frem til bakterier, der nedbryder affaldsstoffet cyanat. Cyanat indeholder kvælstof, og resultaterne er vigtige for os, fordi genanvendelse af kvælstof er centralt for eksempelvis vores drikkevand.
»Opdagelsen af de cyanat-spisende bakterier er banebrydende, da deres eksistens viser, at Jordens kvælstofkredsløb er langt mere kompliceret end hidtil antaget. Hvis cyanat viser sig at være generelt til stede i miljøet, og det bliver omsat af mikroorganismer, kan det være en hidtil ukendt, men vigtig proces for genanvendelsen af kvælstof,« forklarer Søren M. Karst, som er ph.d-studerende ved Aalborg Universitet og medforfatter på studiet.
Forskerne skal nu undersøge udbredelsen af cyanat i jord, ferskvand og havvand, og dermed bekræfte vigtigheden af bakterierne.
Læs også:
Bakterier hjælper os mod et bæredygtigt samfund
Pænt fald i udledningen af kvælstof fra landbruget
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbl