Der et ekstremt psykisk belastende at arbejde som pædagog på et bosted for autister, der ikke kan tale og som tit er agressive.
I et nyt forskningsprojekt undersøger forskere fra det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) sammenhængen mellem belastningen og den pædagogiske praksis på det enkelte bosted, skriver arbejdsmiljoviden.dk.
Håbet er, at en større viden kan skabe bedre arbejdsmiljø.
»Det er ikke nyt at se på det psykiske arbejdsmiljø blandt specialpædagogisk personale. Det er heller ikke nyt at diskutere pædagogisk praksis. Men det er nyt at se på det i sammenhæng, og det mener vi er nødvendigt. For man kan ikke ændre det ene uden at det får konsekvenser for det andet,« siger docent Leena Eskelinen fra KORA.
Behov for en ændring i den pædagogiske praksis
Undersøgelsen peger på en række grundlæggende problemer i arbejdet med mennesker med udviklingsforstyrrelser:
- Den udbredte forståelse af autisme kan være for simpel. Det fastholder hverdagen i en struktur, hvor resultatet kan blive manglende mentale og fysiske udfordringer. Derfor bør drillerier og chikane af personale og medbeboere ses som et udtryk for mangel på alternative udfordringer og et behov for brud på de faste strukturer.
-
Der er en overdreven fokusering på konfliktdæmpende adfærd fra personalets side. Det betyder, at der sjældent stilles almindelige krav til beboerne med det resultat, at beboerne ikke konfronteres med andre menneskers behov.
- Den teoretiske forståelse af beboernes sygdom udfordres i det hele taget ikke i det daglige arbejde. Der burde tages flere individuelle hensyn.
Leena Eskelinen og hendes kolleger mener, at stadig bedre uddannelse af personalet er nødvendigt, hvis man skal ændre synet på mennesker med alvorlige udviklingsforstyrrelser, hvilket også vil føre til en ændret pædagogisk praksis. I det hele taget mener holdet bag undersøgelsen, at der er behov for at gøre op med en række paradigmer på området.
Projektet ‘Når grænserne udfordres – Arbejdsbelastninger og pædagogiske udfordringer i specialpædagogiske boenheder’ er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden.