Arkæologer har fundet en intakt fingerring af glas fra middelalder i forbindelse med en stor udgravning, som i øjeblikket finder sted i Odense.
Forskerne mener ifølge en pressemeddelelse fra Odense By Museer, at ringen kan dateres til 1000-1100 årene, og at den er havnet i Odense under en af de mange vendiske invasioner.
Fra Tyskland kendes en del lignende fund, men fra danske udgravninger kendes kun ét enkelt fortilfælde, og det er fra Ribe. Her var ringen dog delvist knust, så kun den ene halvdel er be-varet. Den fine glasfingerring fra Odense er derfor enestående i Danmark.
Ringen er således et meget sjældent fund.
»Det er helt specielt det her, fordi ringen er så sjælden for danske forhold. For det første er det fantastisk, at den er bevaret så fin og intakt. Den er jo trods alt lavet af glas og derfor ekstra skrøbelig. For det andet er det en genstand, som fortæller en spændende historie om en begivenhedsrig periode i Danmarkshistorien,« siger arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen fra Odense Bys Museer.
De danske øer var i årene omkring år 1000 udsat for talrige voldsomme invasioner og plyndringer fra de såkaldte vendere.
Venderne kom fra øerne Femern og Rügen og den del af det europæiske fastland, som i dag udgør Tysklands og Polens nordlige kyststrækning mod Østersøen.
Læs også: Arkæolog-chok: Fisk ødelægger kulstof-14-dateringer