Egyptens største sarkofag er fundet i Kongernes Dal, det siger arkæologer ifølge livescience.com.
Den enorme kiste er lavet af rød granit og tilhørte faraoen Merneptah, der levede i Egypten for mere end 3200 år siden. Arkæologerne er ved at samle sarkofagen, der blev ødelagt allerede i Oldtiden. Den kongelige sarkofag er mere end fire meter lang og over to meter bred, og var den yderste af i alt fire kister, som blev brugt, da egypterne begravede Merneptah.
Merneptah var en krigerfarao kendt for at have besejret både libyere og et mystisk folkeslag de gamle egyptere kaldte ‘Havfolket’, det skriver livescience.com. Merneptah var også angrebslysten, og ledte blandt andet en angrebskampagne mod en gruppe han kaldte ”Israel”.
Da Merneptah døde blev han gravlagt i fire sarkofager, den ene inden i den anden. Den yderste, som arkæologerne nu har identificeret som Egyptens største, var oprindeligt malet i smukke farver.
»Så vidt jeg ved, er det her den største af alle kongelige sarkofager«, udtaler projektleder Edwin Brock fra the Royal Ontario Museum i Toronto til LiveScience, og forklarer at de fire sarkofager sandsynligvis er samlet, med Merneptahs mumie inderst, inden de blev slæbt ind i kongens gravkammer.
Sarkofag for stor til døråbningen
Selv egyptiske håndværker dummer sig. Ifølge LiveScience, viser huller i indgangsskakten til Merneptahs grav, at egypterne har brugt et taljesystem med reb og træbjælker til at få sarkofagerne ind i graven. Men da arbejderne nåede til selve gravkammeret opdagede de, at de ikke kunne få den kæmpe stenkiste ind gennem døren. De måtte ødelægge indgangspartiet, og genopbygge det, efter faraoen var stedt til hvile.
»Jeg kan ikke lade være med at spekulere på hvordan samtalen mellem dem der byggede gravkammeret og folkene fra stenbruddet (dem der lavede sarkofagen, red.) mon har lydt. Studiet viser en masse små interessante menneskelige aspekter ved de gamle egyptere, som måske får dem til at virke mindre gude-agtige«, fortæller Edwin Brock til LiveScience.
Grav med kæmpekiste blev røvet i oldtiden
Merneptahs sidste hvilested blev tømt for skatte for mere end 3000 år siden. Faraoens fire oprindelige sarkofager led hver sin skæbne. Ifølge Livescience er der kun småstumper tilbage af den inderste sarkofag. Nummer to i rækken blev fjernet fra Merneptahs grav og genbrugt af en anden egyptisk hersker, Psusennes. Af de to yderste, er lågene blevet efterladt intakte, mens bunden er ødelagt. Sodmæker og cirkulære revner i granitten fortæller arkæologerne, at de gamle egyptere svækkede stenen ved at varme den op med ild og bagefter smide vand på for at få en brat nedkøling. Det har man gjort, dels så man kunne genbruge stykker af stenen, og dels for at komme ind til den næstinderste kiste, som endte hos Psusennes.
Forskningsresultaterne, der fortæller om Merneptahs grav, blev fremlagt på et symposium i Toronto. Symposiet blev afholdt af Society for the Study og Egyptian Antiquities og Royal Ontario Museum’s Friends of Ancient Egypt, og blev afholdt fra den 30. november til den anden december 2012.