Unge, der er anbragt uden for hjemmet, klarer sig ofte dårligt i skolen, skriver SFI i en pressemeddelelse.
Over halvdelen får specialundervisning, og en stor del er bagud i skolen. Alligevel forventer mange anbragte unge at opnå en mellemlang videregående uddannelse, viser SFI’s forløbsundersøgelse af anbragte børn.
I undersøgelsen har SFI fulgt alle børn født i 1995, der er eller tidligere har været anbragt udenfor hjemmet. Den nye undersøgelse viser, at det især er vanskeligt for de unge 15-årige at få de nødvendige skolefærdigheder, der skal sikre deres fremtid.
Anbragte unge har generelt svært ved at holde trit med deres jævnaldrende i skolen. Flere er startet sent, og over halvdelen har ikke nået 9. klasse som 15-årige. Især unge på døgninstitution har svært ved at følge undervisningen, skriver SFI.
Samtidig er det over halvdelen af de anbragte unge, som får specialundervisning, og omkring 5 procent af dem anbragte unge modtager slet ikke undervisning.
Undersøgelsen peger dog på en positiv tendens blandt de anbragte unge. Til trods for deres vanskeligheder har størstedelen af de anbragte unge et positivt syn på deres skole, som de godt kan lide. Undersøgelsen viser også, at når der tages højde for de unges familiebaggrund, så forventer de i højere grad end andre unge at få mellemlang videregående uddannelse.
Undersøgelsen viser også, at mange af de unge har alvorlige psykiske og adfærdsmæssige problemer: Flere viser tegn på depression eller har skadet sig selv, og mange har et problematisk fokus på mad og vægt. Hvis de unge, skal sikres en ordentlig overgang til voksenlivet, er der brug for massive indsatser for at fastholde dem i uddannelsessystemet og væk fra misbrug og kriminalitet, skriver SFI.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk: