Bioolie kan være fremtidens brændstof. Med en millioninvestering i et nyt bioolieanlæg i international topklasse tager Aalborg Universitets forskning på området et kvantespring. Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.
Hidtil har det kun været muligt at fremstille ganske begrænsede mængder bioolie ad gangen, men med det nye bioolieanlæg bliver det muligt løbende at hælde biomasse på anlægget uden at stoppe det, og det har klare fordele.
Det betyder nemlig, at anlægget ikke hele tiden skal varme masse op og derefter køle den ned. I stedet kan anlægget nu langt størstedelen af tiden have den rigtige temperatur og det rigtige tryk til at omdanne biomassen til olie, og det giver markant bedre betingelser for at forske i, hvad der sker i processen, og hvilke materialer der er bedst at lave bioolie ud af.
Omdannelsen fra biomasse til bioolie er CO2-neutral, og da bioolien vil kunne bruges i transportsektoren, vil det kunne nedbringe sektorens CO2-udledning og dermed sikre sektoren en grønnere profil.
Teknikken bag anlægget hedder HTL, som står for Hydro Thermal Liquefaction. HTL er en metode, der omdanner restprodukter fra land- og skovbrug (eksempelvis gylle eller halm) til bioolie gennem en proces, hvor restprodukterne bliver udsat for temperaturer på mellem 250 og 450 grader og et tryk mellem 100-350 bar.
Teknologien er kendt, men hidtil er forsøg lavet i små anlæg, der langt fra har givet optimale betingelser for at lære mere om processen, og om hvordan man får den bedst mulige olie ud af anstrengelserne.
»Potentialet er mindst på niveau med for eksempel bioethanol og konventionel biodiesel, måske endda større,« siger professor Lasse Rosendahl fra Aalborg Universitets Institut for Energiteknik.
Anlægget finansieres af en millionbevilling fra Det Obelske Familiefond og tilsvarende penge fra Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet. Anlægget forventes at være klar til brug i starten af næste år.
Læs også på Videnskab.dk: