KORT NYT FRA DANMARK:
Siden Danmark fik sin første vandmiljøplan for 30 år siden, har myndigheder, landbrug og industri arbejdet på at beskytte landets søer, fjorde, åer og grundvand. Men i forhold til fjordene lader arbejdet til at være en fiasko, skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.
Laboratorieforsøg fra Syddansk Universitet peger på, at vandet i dag er lige så uklart, som det var for 30 år siden. Det betyder, at livet i fjordene ikke får det nødvendige lys for at kunne trives.
»Før 1985 skyllede der store mængder næringsstoffer ud i fjordene, og det satte gang i nogle store algeopblomstringer. Da algerne døde, sank de ned og berigede bunden af fjorden med organisk stof. Bundens sedimenter blev beriget i en sådan grad, at end ikke bakterier har kunnet æde sig igennem dem, og derfor er de ikke blevet nedbrudt. Det organiske stof er så svært nedbrydeligt, at det ikke kan blive nedbrudt af naturen,« forklarer Thomas Bruun Valdemarsen, post. doc. ved Biologisk Institut, Syddansk Universitet.
Han vurderer, at et nyt lag af sedimenter muligvis vil opstå over de kommende 50 år. Men om det vil gøre vandet klarere er usikkert. Til gengæld kan vi faktisk gøre noget nu og her.
»Man kan sætte ålegræs ud på lavt vand i fjordene, hvor der er lys nok. Når ålegræsset trives, vil det begynde at stabilisere fjordbunden og filtrere vandet, så det bliver klart. Så kan ålegræsset brede sig videre og gradvist forbedre vandets klarhed,« siger Thomas Bruun Valdemarsen.
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ne
Læs også: