Forskere: Ny solcreme med nanopartikler er mere sikker
Kilde: 
01 oktober 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

En ny type solcreme, baseret på nanoteknologi, er både mere sikker og mere effektiv end traditionelle solcremer, fortæller et forskerhold fra Yale University ifølge phys.org.

Den nye solcreme er så effektiv, at den kun skal bruge en tyvendedel så mange UV-beskyttende kemikalier som almindelige solcremer, fortæller forskerne.

»Vi fandt ud af, at når vi anvender solcremen på huden, så falder den ikke af, og vigtigere endnu, trænger den ikke længere ind i huden,« fortæller professor Mark Saltzman fra Yale University til phys.org.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Materials

Mange mennesker har udtrykt bekymring for, at de bittesmå nanopartikler, har lettere ved at trænge ind i kroppen og potentielt gøre skade. Men den nye type solcreme har faktisk mindre tendens til at trænge igennem huden og kan derfor være mindre skadelig end andre solcremer, fortæller forskerne.

»Kommerciel kemisk solcreme virker beskyttende mod de direkte farer ved ultraviolet skade på DNA'et, men er det måske ikke imod de indirekte. Faktisk var den indirekte skade værre, når vi brugte den komercielle solcreme,« fortæller professor Michael Giradi fra Yale Medical School.

Den nye type solcreme består af nanopartikler med overflader, der er rige på aldehydgrupper. Aldehydgrupperne er gode til at klistre fast til protein-rige overflader, såsom det ydre hudlag.

»Nanopartikler er store nok til ikke at trænge igennem hudens overflade, og vores nanopartikler klæber så godt, at de ikke engang trænger ind i hårsækkene, som er relativt åbne,« fortæller Mark Saltzman.

Læs også:

Nanopartikler giver DNA-skader

Nanopartikler fra udstødning kan forringe din sædkvalitet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.