Video: Flyv med hen over Pluto
I to nye videoer kan du flyve med hen over Pluto og dens største måne, Charons, overflader. Se videoerne i artiklen, og kom med til både Oz Terra, Cthulhu Macula og Mordor Macula.
pluto dværgplanet nasa astronomi billeder video overflade

NASA's New Horizons-mission tog i 2015 billeder af blandt andet Plutos overflade. Det er nu blevet til de videoer, du kan se længere nede i artiklen. (Foto: Screenshot/NASA/YouTube.com)

NASA's New Horizons-mission tog i 2015 billeder af blandt andet Plutos overflade. Det er nu blevet til de videoer, du kan se længere nede i artiklen. (Foto: Screenshot/NASA/YouTube.com)

Har du nogensinde undret dig over, hvordan det ville være at svæve forbi Pluto i et rumskib og studere dens barske overflade helt tæt på? 

Så kan du få svaret i en ny video. I juli 2015 fløj New Horizons-rumsonden nemlig forbi dværgplaneten Pluto og sendte de første nærbilleder tilbage af Pluto og dens måner. 

​Med brug af de data og digitale højdemodeller af Pluto og dens største måne, Charon, har forskerne lavet to film, der giver et spektakulært billede af mange af de usædvanlige ting, som man har opdaget på de to kloder.

Plutos bjergkæder og barske højland

Oplev Plutos mange landskaber på en flyvetur over dværgplaneten. (Video: NASA.gov/YouTube.com)

Animationen over Pluto begynder ved højlandet sydvest for isplateauet, som man kalder Sputnik Planitia – det er i folkemunde blevet kendt som Plutos hjerte.

Vi passerer først den vestlige kant af Sputnik Planitia, som grænser op til det mørke terræn Cthulhu Macula med bjergkæder i plateauet, der ses til højre.

Man flyver derefter mod nord og over det barske og rå højland, som kaldes Voyager Terra. Derefter flyver man mod syd over Pioneer Terra med sine dybe kløfter, inden vi slutter ved Tartarus Dorsa på den østlige halvkugle.

Charons dybe kløfter og åbne vidder

I videoen kan du blandt andet se det polare område Mordor Macula, der er opkaldt efter Mordor i Ringenes Herre. (Video: NASA.gov/YouTube.com)

Der er tilsvarende blevet lavet en animation af en flyvetur over Plutos største måne, Charon, som begynder højt på den halvkugle, som New Horizons observerede. Herefter flyver man over den dybe brede kløft Serenity Chasma.

Vi drager derefter mod nord over Dorothy Gale krateret og det mørke polare område Mordor Macula. Til slut drager vi mod syd over det nordlige terræn Oz Terra, inden vi ender turen på det relativt flade plan ved Charons ækvator, Vulcan Planum.

For begge videoer gælder det, at højderne er overdrevne med en faktor på to til tre gange for at fremhæve overfladestrukturerne. Farverne er også blevet overdrevet for at fremhæve detaljer. Navngivningen af områderne på Pluto og Charon er endnu ikke officielle, men er, som du måske har opdaget, er de inspireret af underverdenen og ondskab.

Du kan læse mere om animationerne her.

Nye kort frigivet

Ud over de to videoer har forskerne også frigivet to detaljerede overfladekort, der viser overfladerne i højopløsningskvalitet.

pluto charon basemap nasa rummet astronomi

Højopløsningskort af Pluto og dens største måne, Charon, projekteret fra 300 meters højde. (Kort: NASA)

»Kompleksiteten af Pluto-systemet – fra geologien til månerne og atmosfæren – har langt oversteget vores vildeste fantasi,« siger Alan Stern, der er hovedforsker på New Horizons-teamet ved Southwest Research Institute i Boulder i Colorado.

»Lige meget, hvor vi kigger, er der nye mysterier. Disse nye kort fra udforskningen af Pluto fra NASA's New Horizons-mission i 2015 vil hjælpe med at løse de mysterier og kan nydes af alle.«

Du kan læse mere om de nye kort på NASA's egen hjemmeside her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk