Kort nyt

Kort nyt

Kort nyt er citathistorier, der er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Utroligt, men sandt: Vilde gråænder spiser små fugle

Gråænder æder spiser små fugle rødstjert
Annonce:

En for gråænder helt ny opførsel er blevet fanget på kamera.

Zoologer fra Cambridge University har filmet en gruppe vilde gråænder, mens de var i gang med at jage andre fugle i et reservoir i Rumænien. To flyvefærdige unger – en bjergvipstjert og en husrødstjert – blev jagtet og derefter spist, da de forsøgte at lande på vandet. Det skriver bbc.com.

Gråænder er en af de mest almindelige vilde ænder, som normalt lever af føde som frø, agern, bær, planter og insekter. Den er enkelte gange observeret i at spise mindre fisk, men aldrig som i dette tilfælde større hvirveldyr.

Haps. Rødstjerten er nu fanget. (Foto: Mihai Leu)

Forskerne gik på jagt i den videnskabelige litteratur for at finde tidligere eksempler på den type opførsel, men forgæves. Det var da heller ikke en helt let opgave, de vilde ænder havde kastet sig over, fortæller forskningsassistent Silviu Petrovan, som er en af forfatterne på et nyt studie om den ekstraordinære observation.

»Gråænderne kæmpede en brav kamp for at spise de små fugle, formentlig fordi de ikke kunne rive dem fra hinanden. Deres næb er fladtrykt – ikke designet til at rive byttedyr fra hinanden,« siger han ifølge bbc.com.

Gråanden sluger den lille fugl hel. (Foto: Mihai Leu)

Ænder er fra naturens side ikke særligt aggressive eller tilbøjelige til at kaste sig over nye typer føde. Deres opførsel tyder derfor på, at der er et stort pres for at finde nye kilder til energirige proteinkilder, lyder det fra forskerne bag.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Waterbirds.

Annonce:

cpp

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts