Turisme udleder voldsomt store mængder CO2
Forskere kortlægger den fulde drivhusgas-omkostning ved at tage på ferie, og tallene er langt højere end frygtet.
turisme, ferie, klimaforandringer, CO2

Ferie til de varme lande kan i sig selv få de varme lande til at blive endnu varmere. Turisme er nemlig skyld i rigtig meget udledning af drivhusgasser. (Foto: Shutterstock)

Ferie til de varme lande kan i sig selv få de varme lande til at blive endnu varmere. Turisme er nemlig skyld i rigtig meget udledning af drivhusgasser. (Foto: Shutterstock)

Er du miljøbevidst, og har du endnu ikke bestilt sommerferien, burde du måske overveje at droppe flyveturen til Thailand og i stedet tage på teltferie i de svenske skove.

I hvert fald viser et nyt, stort studie, at turisme er skyld i hele otte procent af verdens drivhusgasudledning, hvilket er fire gange så højt, som forskere frygtede.

De store syndere er flytransport, cruiseskibe, shopping og middage på restauranter med importerede føde- og drikkevarer.

Forskerne bag det nye studie har da også et helt klart budskab, hvis man har intentioner om at være med til at redde planeten:

Flyv mindre, og betal noget mere for at gøre din rejse CO2-neutral.

»Vores studie er en øjenåbner. Ikke bare er udledningen af drivhusgasser fire gange så høj, som vi tidligere har estimeret, men den stiger også rigtig meget i disse år,« fortæller studiets førsteforfatter, lektor Arunima Malik fra Sydney Institute of Agriculture, i en mail til Videnskab.dk

Det nye studie er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change.

De store syndere, når det gælder udledning af drivhusgasser er:
  • Varme- og el-kraftværker (cirka 25 procent)
  • Industri (cirka 20 procent)
  • Transport (cirka 15 procent)
  • Landbrug (cirka 25 procent)

Kilde: European Environmental Agency (EPA)

Vi skal stadig tage på ferie

Selvom turisme er skyld i udledning er enorme mængder drivhusgasser, skal vi ikke droppe ferierne i de varme lande.

Det fortæller Kirsten Halsnæs, der er professor i klima og økonomi ved DTU Management Engineering på Danmarks Tekniske Universitet.

Hun forklarer, at det er vigtigt for både miljøet og verden, at folk fortsætter med at tage på ferie til eksempelvis Thailand, hvor en stor del af den nationale økonomi er baseret på turisme.

Stopper turisterne med at komme, falder landets økonomi sammen, og det er ingen tjent med.

»Derfor er det bedre at satse på, at turisme kan have en positiv afsmitning på miljøvenlige teknologier og adfærd,« siger Kirsten Halsnæs, der ikke har noget med det nye studie at gøre.

LÆS OGSÅ: Forskere om CO2-aflad: Du kan ikke kompensere for dine flyveture ved at plante træer

Tænk dig om, når du tager på ferie

Ifølge Kirsten Halsnæs skal thaierne selv, såvel som befolkningen i andre store turistdestinationer og de turister, som vil besøge landene, sigte mod mere grøn turisme.

Det kan være gennem mere fokus på bæredygtige hoteller, miljøvenlig transport og lokal mad frem for importerede vestlige fødevarer.

Turistlandene bør også selv profilere sig i forhold til miljøbevidste naturturister i stedet for turister, der foretrækker at drikke importeret Heineken til deres pizza i resortets restaurant. 

»Man skal sørge for, at der stadig er turisme, men man skal dreje den i retning af at være mere bæredygtig. Der er ingen grund til, at vi efterlader et stor CO2-aftryk og et bjerg af affald, når vi tager på ferie,« siger Kirsten Halsnæs.

LÆS OGSÅ: Professor: Insister på at betale ulandsbistand - og drop store hoteller

Det her kan du selv gøre for at gøre din rejse mere klimavenlig:
  • Undgå at rejse med fly – eller rejs så vidt muligt med direkte fly.
  • Betal ekstra for at gøre din flyrejse CO2-neutral.
  • Vælg hoteller og resorts, der er certificeret miljøbevidste.
  • Spis lokalt.
  • Rejs med offentlige transportmidler i stedet for at leje bil eller tage taxa.
  • Køb lokalt-producerede souvenirs.

Flytransport er den store synder

I det nye studie har forskerne sammenholdt drivhusgas-omkostningerne ved alle aspekter af at tage på ferie.

Det drejer sig om blandt andet flytransporten dertil og hjem igen, transport rundt i landet, shopping og mad.

Tallene har de indhentet fra en lang række studier på området, hvor andre forskere har udregnet omkostningerne bid for bid.

På globalt plan steg udledningen af drivhusgasser fra turisme fra 3,9 gigaton (milliard ton) i 2009 til 4,5 gigaton i 2013, viser det nye studie.

Til sammenligning har en gennemsnitlig dansk husstand et årligt CO2-aftryk på 14,5 tons.

LÆS OGSÅ: Sådan vil kommercielle fly se ud i 2050

Fortsætter vi ufortrødent med at tage på ferie, som vi gør i dag, vil tallet ramme 6,5 gigaton i 2025.

Det vil det, fordi antallet af turister på verdensplan stiger med tre til fire procent årligt. Eksempelvis var der i 2016 1,235 millioner turister, og det var 4 procent mere end i 2015, hvor tallet lød på 1,186 milliarder.

»Den store synder er flytransport, men vores klimaaftryk er også meget højere i forbindelse med anden transport, måltider og shopping, når vi er på ferie i forhold til derhjemme, blandt andet fordi mange af varerne er importvarer,« skriver en anden af forskerne bag det nye studie, seniorforsker Ya-Yen Sun fra University of Queensland Business School, i en mail til Videnskab.dk.

Direkte fly forurener mindre

Ya-Yen Sun fortæller, at fly bruger rigtig meget brændstof, når de letter og lander, og derfor kan man mindske feriens drivhusgasudledning ved at tage direkte fly.

Man kan også benytte sig af mere energivenlige flyselskaber, hvor prisen måske er højere, men hvor rejserne er gjort CO2-neutrale.

Når rejserne er gjort CO2-neutrale, giver flyselskaberne donationer til klimaprojekter tilsvarende den mængde drivhusgas, som flyrejsen har udledt.

»Vil man gøre noget godt for klimaet, kan man vælge både hoteller og flyselskaber, som er certificeret i forhold til god energiudnyttelse, og i tillæg betale prisen for at modvirke drivhusgasudledningen,« skriver Ya-Yen Sun.

Red Verden


I en serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden. Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft over GMO og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at se på sig selv og gøre en forskel derfra. Hvad siger videnskaben?

Du er altid velkommen til at kommentere under de enkelte artikler. Du kan også følge med på Facebook i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Flysektoren skal reguleres bedre

Selvom vi hver især kan gøre noget ved vores personlige klimaaftryk ved at tænke over den måde, som vi tager på ferie på, skal det store indhug i drivhusgasudledningen ske ved at gøre noget ved flysektoren.

Det fortæller både Arunima Malik, Ya-Yen Sun og Kirsten Halsnæs.

»Vi er nødt til at lave nogle internationale aftaler, hvor man gennem teknologi eller regulering kan begrænse udledningen af drivhusgasser ved at flyve,« siger Kirsten Halsnæs.

Man kan ifølge Yu-Yen Sun også gennem skatter og afgifter skabe incitamenter for at få transportsektoren til at investere i mere miljøvenlig teknologi.

»Desuden kan man implementere regler for, hvordan omkostningen er udregnet ved at rejse med de forskellige flyselskaber, så folk kan tage velinformerede beslutninger, når de rejser på ferie,« skriver Ya-Yen Sun.

LÆS OGSÅ: God turisme bevarer lokale traditioner

LÆS OGSÅ: Kan vi ikke bare fjerne CO2 fra luften?

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk