En meget stor solpletgruppe ses for tiden på solskiven.
På billedet her, der er optaget i dag, 9. maj, kl. 2 dansk sommertid, strækker gruppen sig over et område, der svarer til næsten 14 gange Jordens diameter. Den store solpletruppe, der ses øverst til venstre på solskiven, har selskab af to mindre grupper.
Soludbrud sender partikler ud i rummet
Solpletter er områder, hvor Solens magnetfelt er brudt gennem overfladen. De ser mørke ud, fordi de er ca. 1.500 grader koldere end den omkringliggende soloverflade, der har en temperatur på ca. 5.500 grader. Det er det indviklede magnetfelt, der forhindrer varm gas fra Solens dybereliggende lag i at nå op til overfladen.
Det er også det indviklede magnetfelt, der kan forårsage voldsomme soludbrud.
Feltet ophober energi på samme måde som en snoet elastik. Hvis den ‘magnetiske elastik’ bliver snoet for meget, ‘springer’ den. Derved udløses den ophobede energi som en gigantisk eksplosion, der sender energirig stråling og skyer af elektrisk ladede partikler ud i rummet.
Jorden kan blive ramt af soludbrud
I de kommende dage vil den store gruppe på grund af Solens rotation bevæge sig ind mod midten af solskiven.
Hvis gruppen her laver et meget stort udbrud, vil Jorden ligge direkte i skudlinjen for den sky af elektrisk ladet gas, der typisk slynges ud i forbindelse med et soludbrud. En sådan sky kan – når den rammer Jordens magnetfelt – skabe kraftige forstyrrelser i feltet.
Det kan føre til smukt nordlys, men kan også give forstyrrelser i elforsyning og skabe problemer for satellitter i kredsløb om Jorden. Flere satellitter holder dog hele tiden et vågent øje med Solen og kan varsle, når der kommer et soludbrud – herunder NASA-satellitten Solar Dynamics Observatory (SDO), der har taget billedet herover.
Antallet af solpletter er et udtryk for Solens aktivitet, der svinger op og med med en periode på omkring 11 år. Den store solpletgruppe, der netop nu kan ses på solskiven, er det seneste tegn på, at Solens aktivitet er på vej mod maksimium, der forventes at indtræffe i første halvår af 2013.