Se video: Lykkelige astronauter bager pizza i rummet
Hvad gør man, når man er virkelig sulten efter pizza, men befinder sig 400 kilometer over Jorden?

Det kan man kalde pizzaudbringning på højt plan! (Video: NASA Johnson)
 

Det kan man kalde pizzaudbringning på højt plan! (Video: NASA Johnson)
 

Det ydre rum er et farligt og fjendtligt sted at opholde sig.

Isolationen fra familie og venner kan gøre dig skør, bombardementet af store mængder stråling øger risikoen for kræft, og dine knogler og muskler bliver langsomt nedbrudt.

Og som prikken over i’et er du tvunget til at spise frysetørret mad eller måske en omgang bøf og grøntsager på tube, hvis du er heldig.

Man kan ikke gøre så meget ved strålingen og isoleringen, og efter den daglige motion for at forebygge knogletabet, så savner man et godt måltid, som rent faktisk skal tygges – og hvad gør man så?

Fik tilsendt pizza kits fra Jorden

Hvis du er den garvede ESA-astronaut Paolo Nespoli, kommer du måske til at lade en bemærkning eller to falde om, hvordan du virkelig savner pizza, mens du og chefen er i gang med at live-streame til hele verden:

Paolo Nespoli er en del af den seneste bemandede mission til Den Internationale Rumstation (ISS) og skal være i rummet i fem måneder.

I 2007 var han med til at bygge et nyt forskningsmodul på rumstationen, og i 2010-2011 var han også deroppe i lidt over 5 måneder.

Han ved altså lidt om, hvordan det er at leve en dagligdag med astronautkost, så da der pludselig ankom pakkepost med pizza kits fra Jorden, har glæden nok været stor.

Hans kollega NASA-astronauten Randy Bresnik stod heldigvis klar til at optage hele seancen, så nu kan du selv se, hvordan man laver en pizza i rummet.

Slutproduktet er måske ikke af den højeste kulinariske kvalitet, men til gengæld er det noget nemmere at snurre med pizzadejen i vægtløs tiltand.

Astronauternes kost har budt på lidt af hvert

Det er faktisk ikke første gang, at atronauter har fået glæde af pizza i rummet.

I 2001 var fik den russiske astronaut Yuri Usachov æren af, at være det første pizzaspisende menneske i rummet. Det skete, efter at Pizza Hut havde betalt knap en million dollars til det russiske rumagentur for at få en salami-pizza sendt med op til Yuri.

Det første måltid i rummet blev indtaget af den amerikanske astronaut John Glenn i 1962.

 

Indtil da var ingen rigtig klar over, om det overhovedet var muligt for kroppen at nedbryde og absorbere maden i vægtløs tilstand, og der var også beymring for, om John Glenn overhovedet ville være i stand til at synke maden.

Men det lykkedes altså uden de store vanskeligheder, og John Glenn kunne skrive sig ind i historien med et måltid bestående af æblesauce på tube og sukkervand.

Astronauter og kosmonauter delte bøf på tube

Efterfølgende begyndte man at eksperimentere mere med kosten til astronauterne.

Da amerikanske og sovjetiske astronauter mødte hinanden i rummet for første gang i 1975, skete det over et delt måltid bestående af kaviar og bøf på tube.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan livet på ISS er, kan du se Paolo Nespoli fortælle om det i videoen nedenfor:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker