Se, hvor højt du kan hoppe på Månen og Mars
Tyndekraften er forskellig, alt efter hvor du befinder dig i rummet - hvis det nogensinde bliver aktuelt. Det betyder, at du kan hoppe meget højere på himmellegemer som Månen, Mars og Pluto.
hoppe i rummet

Et hop forskellige steder i rummet vil løfte dig betydeligt mere end den halve meter du kan springe på Jorden. (Foto: Shutterstock)

Et hop forskellige steder i rummet vil løfte dig betydeligt mere end den halve meter du kan springe på Jorden. (Foto: Shutterstock)

Prøv at træde et skridt tilbage fra computerskærmen, eller læg din smartphone fra dig. Hop, så højt du kan, et par gange, og læg mærke til hoppenes højde og din tid i luften.

På Jorden kan et godt spring være over en halv meter højt og tage omkring ét sekund.

App viser hvor højt, du kan hoppe

Tyngdekraft

Tyngdekraften blev første gang beskrevet af den engelske fysiker Isaac Newton i 1687. 

Ifølge Newtons tyngdelov er tyngdekraften et produkt af to legemers masse - f.eks. din og et himmellegemes masse. Derfor vil du veje mindre på planeter, der er mindre end Jorden - og kan dermed hoppe højere og længere.

Omvendt vil du veje mere på planeter, der er større end Jorden, såsom Jupiter.  

Kilde: Den Store Danske

Men et lignende hop et andet sted i Solsystemet – fra eksempelvis på Månen, Mars eller en komet – sætter alle Jordens hoppeforhold ud af spil.

Det skyldes, at kropsvægten ændrer sig afhængigt af, hvor du måtte befinde dig i Solsystemet.

Det er dog de færreste, der får muligheden for at hoppe i rummet. Går du alligevel med et ønske om at vide, hvor højt astronaut-dig kan hoppe på forskellige himmellegemer, er der nu hjælp at hente.

De to astronomer Stuart Lowe og Chris North har udviklet app’en High Jump, som illustrerer forskellige tyngdekraftsfelters virkning på et hop. Det skriver businessinsider.com

Halv meters hop på jorden, tre meter på Månen

Et oplagt sted at starte hoppeopgørelsen er lige i baghaven. På Jorden. Som allerede beskrevet vil dine fødder typisk løfte sig omkring en halv meter, og hele hoppet vil tage omkring et sekund, som illustreret nedenfor.

Et hop på Jorden. (Grafik: High Jump)

Lad os herfra hoppe videre ud i rummet til vores nærmeste nabo, Månen. Månen er – udover Jorden selvfølgelig – det eneste sted i Solsystemet, hvor mennesker har prøvet lykken med et hop.

Tyngdekraften på Månens overflade er kun 17 procent af Jordens. Et godt hop vil løfte dig omkring tre meter op i luften, hvor du kan blive i omkring fire sekunder.

Et hop på Månen. (Grafik: High Jump)

Mars gør alle til gode basketballspillere

På den røde planet Mars, som er større end Månen, men markant mindre end Jorden, er tyngdekraften omkring en tredjedel af den, vi kender fra vores hverdag.

På Mars vil den hoppende føle sig om en basketstjerne med et hop på omkring 0,9 meter, der tager to sekunder.

Et hop på Mars. (Grafik: High Jump)

Uendeligt hop fra kometen 67P

Hvis du søger endnu længere ud i rummet til Pluto, er tyngdekraften på dværgplanetens overflade kun seks procent af Jordens.

Et godt hop vil således sende dig omkring 7,6 meter op i luften og give dig mulighed for at nyde udsigten herfra i 9-10 sekunder.

Et hop på Pluto. (Grafik: High Jump)

På kometen 67P er tyngdekraften meget svag. 

Hvis det skulle lykkes dig at sætte af i et hop på denne komet, ville du formentlig aldrig lande igen, men blot flyve ud i rummets uendelighed.

Det skyldes, at dine ben i kometens fattige tyngdekraftsmiljø er stærke nok til at sætte af med en fart, der overgår den hastighed, det kræver at undslippe kometen.

Et uendeligt hop på kometen 67P. (Grafik: High Jump)

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.