Rumrejsen 2021: Se de utrolige favoritter til årets store astro-fotokonkurrence
Tag med på en rejse rundt i kosmos med favoritterne til dette års Astronomy Photographer of the Year-konkurrence.

En af de mange vinderkandidater, Bicolour Veil Nebula, viser resterne af en supernova. (Foto: Péter Feltót)

En af de mange vinderkandidater, Bicolour Veil Nebula, viser resterne af en supernova. (Foto: Péter Feltót)

I hverdagens trængsel kan det kan være nemt at glemme, at kloden, vi bor på, er del af et umådeligt stort og mangfoldigt kosmos, hvor utallige fjerne verdener stadig kalder stille på os.

Heldigvis giver Astronomy Photographer of the Year-konkurrencen os en mulighed for at få genopfrisket denne kendsgerning med utrolige fotografier, som sætter livet på Jorden i et større perspektiv.

Den prestigiøse astrofotografikonkurrence er nu på sit 13. år og lader ikke til at være blevet mindre populær med tiden.

Efter at have sorteret 4.500 indsendelser er konkurrenceholderne hos det britiske Royal Museums Greenwich nu klar med vinderkandidaterne for 2021, ud fra hvilke der kåres et samlet vinderbillede, foruden flere vindere af separate kategorier.

Vinderen annonceres 16. september 2021. Indtil da kan du beskue nogle af de forskellige kandidater herunder - og finde resten på konkurrencens hjemmeside.

Mælkevejen stiger op over Durdle Door

Astronomy Photographer of the Year 2021 kandidater

Durdle Door er en naturlig kalkstensbue, som findes langs Jurakysten i det sydlige England. Kystens 185 millioner år lange geologiske ophav blegner dog ved siden af Mælkevejen foroven, der med en alder på 13,5 milliarder år opstod kun få hundrede millioner år efter Big Bang. Saturn og Jupiter kan ses til venstre i billedet. (Foto: Anthony Sullivan)

Island-vortex

Astronomy Photographer of the Year 2021 kandidater

I dette 250º panorama ses nordlyset (aurora borealis) strække sig ud over det islandske landskab. Polarlys opstår, fordi de evige solvinde bærer elektrisk ladede partikler fra Solen på en 150 millioner kilometer lang rejse mod Jorden, hvor de rammer atmosfæren og ioniserer partiklerne deri, så de danner det fortryllende polarlys. (Foto: Larryn Rae)

Transit i dagtimerne

Astronomy Photographer of the Year 2021 kandidater

Den Internationale Rumstation, ISS, fotograferet mod Månens overflade ved højlys dag. ISS varetages i et samarbejde mellem USA, Rusland, Canada, Japan og Den Europæiske Rumorganisation (ESA) og repræsenterer fortsat det ypperste i menneskets spæde ambitioner om at udforske det ydre rum. (Foto: Andrew McCarthy)

Solens tumult

Astronomy Photographer of the Year 2021 kandidater

Fotografen kombinerer i dette billede tre forskellige bølgelængder af Solens lys og illustrerer de voldsomme kræfter på spil indeni vores stjerne. Solen udgør 99,8 procent af Solsystemets masse og næres af konstante atomare fusionsreaktioner i dens kerne, der har holdt liv i stjernen i over 4,6 milliarder år, og som formentlig vil holde den kørende 5 milliarder år endnu. (Foto: Hassan Hatami)

Kometen 2020F8 SWAN’s exceptionelt aktive ion-hale

Astronomy Photographer of the Year 2021 kandidater

I 2020 skød kometen SWAN henover himlen. Den gasrige komet trækker en lang hale efter sig, som lyser op, fordi gasserne ioniseres af partikler fra Solen. SWAN stammer formentlig fra Oortskyen, en endnu-hypotetisk sfære af isholdige kometkerner, som omkranser vores solsystem. Kometens endelige skæbne kendes ikke, men det formodes at den er fordampet i løbet af sin lange rejse. (Foto: Gerald Rhemann)

Rummets sjæl

Astronomy Photographer of the Year 2021 kandidater

Westerhout 5, også kaldet  ‘Sjæle-nebulaen’, er en såkaldt emissions-stjernetåge, som kendetegnes ved det forskelligfarvede lys, den udsender. Ifølge NASA ligger Westerhout 5 over 6.500 lysår væk i stjernetegnet Cassiopeia, hvor de uanede mængder gas, som udgør nebulaen, agerer brændsel i dannelsen af nye stjerner. (Foto: Kush Chandaria)

Nærhed

Astronomy Photographer of the Year 2021 kandidater

Et ukonventionelt close-up af Andromedagalaksens lysende hjerte, der formodes at skjule et sort hul ligesom i vores egen galakse. Andromeda er vores nærmeste galaktiske nabo og har direkte kurs mod Mælkevejen, men da afstanden mellem galakserne er 2,5 millioner lysår, går der op mod 4 milliarder år, før de vil kollidere. (Foto: Péter Feltót)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker