Forskere fra Københavns Universitet er endt på forsiden af det videnskabelige tidsskrift Nature, hvor de har bidraget med overraskende nyt om pattedyrs hjerner, som strider imod de tidligere antagelser.
Man vidste i forvejen, at hjernen arbejder på højtryk for at få kroppen til at bevæge sig og lagre hukommelse, og at et unikt enzym hjælper signalstoffer med at sende beskeder fra en hjernecelle til en anden.
Men nu viser et nyt studie højst overraskende, at dette vigtige enzym ofte tænder og slukker og tager længere pauser fra højtryksarbejdet.
Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Forskere har hele tiden været af den opfattelse, at enzymet arbejder konstant, men det er åbenbart slet ikke tilfældet.
Forskere fra Kemisk Institut på Københavns Universitet har nemlig undersøgt enzymet, der hedder V-ATPase, og det slukker og tænder for aktiviteten på tilsyneladende helt tilfældige tidspunkter. Forskerne har undersøgt hjerne-enzymet på rotter.
»Det er første gang, nogen har undersøgt disse enzymer i hjernen hos pattedyr ét molekyle ad gangen, og vi er dybt overraskede over resultatet. Stik imod hvad alle troede, og ulig mange andre proteiner, så stopper disse enzymer med at virke i alt fra få minutter til flere timer ad gangen. Alligevel er menneskers og andre pattedyrs hjerner på mirakuløs vis i stand til at fungere,« siger Dimitrios Stamou, der er professor ved Kemisk Institut på Københavns Universitet i pressemeddelelsen.

Når hjerneceller skal kommunikere med hinanden foregår det gennem neurotransmittere, som er dem, der sender de kemiske beskeder i hjernen. Inden da skal neurotransmitterne ind i en beholder, der frigiver beskederne mellem de to hjerneceller. Enzymet V-ATPase er ansvarligt for at forsyne beholderen med energi, og uden det ville hjernecellerne ikke være i stand til at levere beskeder til hinanden.
Derfor er det også ekstra opsigtsvækkende, at et enkelt enzym ud af flere milliarder er ansvarligt for denne opgave, særligt når man tænker på, at det nogle gange ligefrem holder pauser fra arbejdet. Faktisk viser det nye studie, at disse enzymer er i dvale 40 procent af tiden.
Det rejser også nogle nye spørgsmål om, hvilke implikationer enzym-slukningen har, hvis det overhovedet har nogle.
Studiet er bragt i det videnskabelige tidsskrift Nature, hvor det altså også pryder forsiden.
ldl