Hvor gammel er din hund egentlig i menneskeår? Det giver ny formel svaret på
hunde mest læste artikler videnskab.dk

Videnskab.dks læsere er optaget af mange forskellige ting. Særligt klimaet og vores logrende følgessvende har været populære emner her på sitet. (Foto: Shutterstock)

Videnskab.dks læsere er optaget af mange forskellige ting. Særligt klimaet og vores logrende følgessvende har været populære emner her på sitet. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
18 november 2019

Hunden er menneskets bedste ven, og vi elsker at kunne sammenligne os selv med vores firbenede venner.

Men hvor gammel er hunden egentlig, hvis man omregner til menneskeår?

Ifølge en udbredt huskeregel, svarer ét hundeår til syv menneskeår. Desværre er huskereglen en myte, som overhovedet ikke passer.

Men nu skriver ScienceAlert, at der måske er ved at være fundet en udregning, der giver et mere retvisende svar på hundens alder.

LÆS OGSÅ: Din hund forstår bogstaveligt talt, hvad du siger

I et nyt studie, som endnu ikke er blevet peer-reviewed, har forskere fra University of California San Diego forsøgt at komme frem til en formel, der kan bruges til at konvertere hundeår til menneskeår.

Udregn din hunds alder i menneskeår

Forskerne bag det nye studie har lavet en formel, der kan bruges til at konvertere hundes reelle alder til deres biologiske menneskealder.

Hundens 'menneskeår' udregnes ved at finde den naturlige logaritme (forkortet ln) for hundens reelle alder (brug denne udregner, hvor du indtaster din hunds alder og dernæst trykker på =). Dette tal skal ganges med 16, og derefter lægges 31 til.

Altså:

Menneskeår = 16 * ln(hundeår) + 31

Eksempel:

Din hund er reelt 3 måneder gammel - altså 0,25 år. Derfor indtaster du 0,25 i udregneren for den naturlige logaritme, trykker 'calculate', og så får du resultatet -1.39.

Du ganger derfor -1,39 med 16 og får -22,24.

Derefter lægger du 31 til, og du får derfor hundens menneskeår til at være -22.24 + 31 = 8,76 år.

For at sammenligne mennesker og hundes aldre har forskerne benyttet såkaldte epigenetiske metoder for at undersøge methyleringen af vores gener - altså, hvordan generne kommer til udtryk.

For både mennesker og hunde gælder det, at methylgrupper tilføjes til vores DNA-molekyler, i takt med at vi bliver ældre.

Ved at undersøge methyleringen af vores gener kan man altså udregne et væsens biologiske alder, uafhængigt af den reelle alder.

Denne test, som forskerne i studiet benyttede til at sammenligne hunde og menneskers aldring, kaldes ’det epigenetiske ur’.

LÆS OGSÅ: Lufter du din hund nok?

At sammenligne mennesker og hunde direkte viste sig dog at være en anelse udfordrende.

I modsætning til mennesker, findes der en lang række vidt forskellige hunderacer, og deres levetid varierer meget.

De største hunde bliver sjældent ældre end 6-7 år, mens de helt små hunde kan blive op til 17-18 år.

Forskerne besluttede sig derfor for at fokusere på Labrador Retriever-hunderacen, der i gennemsnit bliver 12 år, hvilket er meget gennemsnitligt for hunde.

LÆS OGSÅ: Sådan viser hunde følelser med forskellige ansigtsudtryk

Forskerne undersøgte 104 hunde, som de sammenlignede med allerede eksisterende epigenetisk data fra 320 mennesker samt 133 mus. Resultaterne afslørede et ikke-lineært forhold mellem de forskellige livscyklusser, hvor der dog var sammenfald i forhold til flere fysiologiske milepæle.

Lighederne er særligt slående, når man sammenligner mennesker og hunde som meget unge og meget gamle.

Mennesker og hunde får eksempelvis tænder, mens de har cirka den samme biologiske alder. Og så er vores gennemsnitlige levealder også cirka den samme, når den udregnes i forhold til det epigenetiske ur.

Omkring midten af vores livscyklus, bliver det dog sværere at få øje på de store ligheder. Hunde gennemgår puberteten og bliver seksuelt aktive langt hurtigere end mennesker. Set med epigenetiske briller er en 5-årig labrador 56 år gammel i menneskeår.

Derefter bremser hundens aldring dog en del, og vi mennesker formår at indhente dem en smule senere i livet.

hundeår formel menneskeår alder livscyklus

Forholdet mellem en labradors og menneskets (her Tom Hanks) livscyklusser er eksemplificeret i denne tabel. (Foto: Studie)

Studiet kan læses på BioRxiv.

LÆS OGSÅ: Mennesker har gjort hunde hjælpeløse

LÆS OGSÅ: Hunde skal trænes i små doser

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.