Nu skal du ønske: Masser af stjerneskud i mørke oktober
Find kikkerten og termokanden frem! Oktobers mørke nattehimmel byder både på meteorsværme, planeter og de kendte vinterstjernebilleder.
Oktober stjernehimmel stjerneskud meteorsværme

Orioniderne på nattehimlen med Orion i midten og Sirius som den klareste stjerne er dukket op igen på stjernehimlen. (Foto: NASA.)

Orioniderne på nattehimlen med Orion i midten og Sirius som den klareste stjerne er dukket op igen på stjernehimlen. (Foto: NASA.)

I oktober siger vi farvel til den sidste rest af sommerdefinitionerne. September var kalenderens første efterårsmåned, og ved efterårsjævndøgn gik vi ind i det astronomiske efterår.

Og nu må vi altså også snart sige farvel til sommertiden, som i år slutter søndag 30. oktober, hvor vi stiller urene en time tilbage. Vi vender dermed tilbage til normaltid, en tid som mange også kalder vintertid.

Det er endnu en af de begivenheder, der markerer, at der nu bliver mere at se på nattehimlen.

Rent praktisk betyder det, at eftermiddagene bliver kortere, og morgenerne lysere. Vi skal vente helt til sidst i november, før morgenerne igen er lige så mørke, som de er nu.

LÆS OGSÅ: Britisk forsker: drop vintertiden!

Vinterstjernebilleder dukker op

Oktober er en spændende måned for stjernekiggere. Vinterstjernebillederne har været væk hele sommeren, men nu er mange af dem på vej tilbage. 

Mange har måske allerede fået et glimt af de tre karakteristiske stjerner i stjernebilledet Orion. 

Også stjernebilledet Store Hund, der indeholder himlens klareste stjerne, Sirius, er dukket op på nattehimlen.

Masser af meteorsværme giver mange stjerneskud

Tilsynekomsten af Orion varsler også en af årets store meteorsværme, Orioniderne. Orioniderne indeholder ikke ligeså mange meteorer som for eksempel Perseiderne, som vi så tidligere på året, men der er stadig mulighed for at se et stjerneskud eller to.  

LÆS OGSÅ: Kig op! På fredag kan du se 150 stjerneskud i timen

Orioniderne er aktive fra 2. oktober til 7. november og har maksimum natten til 21. oktober, hvor Månen er i sidste kvarter og kan virke forstyrrende, da den befinder sig tæt på radieringspunktet.

Havde der været optimale betingelser, ville man have kunne se op mod 20 stjerneskud i timen. 

Stor meteorsværm, Tauriderne, bliver aktiv i oktober

Hvis du ser stjerneskud, der ser ud til at radiere ud fra stjernebilledet Tyren, er det nok en Tauride, du har fået et glimt af.

Tauriderne er aktive fra 20. oktober til 10. december, men maksimum hører november måned til (12. november). Der kan man se omkring 10 stjerneskud i timen. 

Tauriderne er en af de mindre årlige meteorsværme med kun omkring 5 stjerneskud i timen ved maksimum. Det er rester af kometen Encke, som vi ser på himlen.  Tauriderne bevæger sig som regel langsomt over himlen og der kan forekomme store stjerneskud – ildkugler.

LÆS OGSÅ: Wauw! Se årets flotteste astronomibilleder

Også mindre meteorsværme i oktober

Både Orioniderne og Tauriderne er en del af det man kalder De store årlige meteorsværme, men der er også en mindre meteorsværm i oktober. Den kaldes Draconiderne eller Giacobiniderne. 

Meteorerne ser ud til at radiere ud fra et punkt til højre for stjernebilledet Dragen og maksimum er omkring 8. oktober.

Draconiderne er forholdsvis få og de bevæger sig langsomt hen over himlen.  Perioden hvor du kan se Draconiderne er forholdsvis kort.

LÆS OGSÅ: Livets byggesten fundet på komet

Oktober stjernehimmel stjerneskud meteorsværme planeter

I løbet af efteråret bliver det muligt at se de fem planeter Merkur, Venus, Mars, Saturn og Jupiter. Her ses de fra venstre mod højre hen over alperne på et af de flotte fotos fra Insight Astronomy Photographer of the Year 2016. (Foto: Der Mits.)

Fem synlige planeter i efteråret

Oktober byder også på mulighed for at spotte flere planeter på himlen. 

Efter solnedgang kan Venus ses nogle få grader over horisonten mod sydvest. I begyndelsen af måneden går Venus ned 45 minutter efter Solen, og 31. oktober er dette forøget til 1 time og 15 minutter.

Venus’ store lysstyrke betyder, at den som regel kan ses på trods af tusmørket og den lave højde, såfremt himlen er helt klar, og man har en fri horisont.

LÆS OGSÅ: Var der liv på Venus?

Endelig kan du også være heldig at se et glimt af de to planeter Saturn og Mars. De står meget lavt på himlen lige efter solnedgang og er kun kort at se på himlen, men hvis du kigger mod sydvest og sørger for at have en nogenlunde fri horisont, burde du få et glimt af de to. Mars står lidt højere og til venstre for Saturn og lyser med en rød farve.

En uges tid ind i oktober begynder Jupiter så småt at vise sig mod stik øst lige før solopgang. Merkur befinder sig ligeledes på morgenhimlen, og 10. og 11. oktober står de to planeter tæt sammen.

De følgende morgener nærmer Merkur sig Solen og forsvinder ud af syne. Til gengæld kommer Jupiter højere på himlen for hver morgen, der går, og inden månedens udgang står den op 2½ time før Solen.

Artiklen er redigeret af Asbjørn Mølgaard Sørensen i samarbejde med Karsten Bomholt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk