Nååhr! Storøjet, nuttet blæksprutte charmerer forskere
Forskere gjorde store øjne, da de for nyligt stødte på en lille, nuttet blæksprutte med endnu større øjne.
lilla nuttet blæksprutte

Den lille, lilla blækspruttes store øjne fik en af forskerne bag opdagelsen til at sammenligne den med et stykke legetøj, et barn har tabt (Foto: EVNautilus/YouTube)

Den lille, lilla blækspruttes store øjne fik en af forskerne bag opdagelsen til at sammenligne den med et stykke legetøj, et barn har tabt (Foto: EVNautilus/YouTube)

Den ligner mest en ukendt karakter fra Find Nemo. Eller et stykke legetøj, som uden tvivl ville komme øverst på mange ønskesedler. 

Men den lille, lilla blæksprutte med de store, blanke øjne blev faktisk spottet på 900 meters dybde af en gruppe forskere ved Sydcaliforniens kyst, skriver livescience.com.

LÆS OGSÅ: Sådan camouflerer blæksprutter sig

Ligner at »et lille barn har tabt sit legetøj«

Den lille, tætte blækspruttes latinske navn er Rossia Pacifica, og den tilhører arten af Sepiolida-blæksprutter.

De nuttede havvæsener kan findes i havene fra Japan til det sydlige Californien, hvor de holder til på bunden i omkring 300 meters dybde - selvom de er spottet helt ned til 1.300 meter, ifølge Monterey Bay Aquarium Research Institute. 

LÆS OGSÅ: Kan du se blæksprutten?

Blæksprutten får især sin nuttethed fra de store øjne, der næsten ser påmalede ud, og som begejstrede forskerne ombord på Exploration Vessel (E/V) Nautilus, der står bag fundet.

E/V Nautilus-skibet er i øjeblikket på en fire måneder lang ekspedition for at udforske det østlige Stillehav. 

I livestreamen nedenfor udbryder en af forskerne, at blæksprutten minder om, at »et lille barn har tabt sit legetøj«

De begejstrede forskere livestreamede opdagelsen af den nuttede lilla blæksprutte, som de spottede på omkring 900 meters dybde ud for Sydcaliforniens kyst. (Video: EVNautilus)

Blæksprutten reagerer med overraskede dådyrøjne

Den lille blæksprutte er natjæger, så forskerne var heldige at se den i sine naturlige adfærd i stedet for at være gemt væk på havbunden.

Andre lignende blæksprutter, som er blevet spottet af dykkere, har reageret med samme dådyrøjnereaktion, fortæller Samantha Wishnak, som er forskerstipendiat ombord på E/V Nautilus, til livescience.com

LÆS OGSÅ: Lille fisk efterligner blæksprutte

Blæksprutterne er nemlig vant til at opholde sig i mørkere vand og er desuden rigtig dygtige til at camouflere sig. 

»De har faktisk en ret sej superkraft, de kan tænde for en lille klistrende slimjakke over deres krop og nærmest indsamle sand, småsten, eller hvad de nu graver sig ned i, og dermed lave en god camouflagejakke. Når de skal overfalde eller jage, kan de slukke for slimjakken igen,« siger Samantha Wishnak til livescience.com

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.